Sótlanságra panaszkodnak a belvárosiak

A Lehet Más a Politika (LMP) a menzareform felülvizsgálatát sürgeti, mert úgy látják, az annak életbe lépése óta eltelt egy évben a közétkeztetés rosszabb és drágább lett.

Lengyel Szilvia, az ellenzéki párt szakszóvivője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a tavaly szeptemberben életbe lépett menzareform az első perctől fogva éhes gyerekeket, elégedetlen szülőket és tehetetlen iskolákat eredményezett.

Mivel sok gyerek otthagyta a sótlan ételeket, mégis a szülőknek kellett otthon ebédet adniuk nekik, a menzán kidobott ételek pedig növelték az élelmiszerpazarlást – sorolta.

A magyar közétkeztetés helyzete rosszabb és drágább lett az elmúlt egy évben, és a közétkeztetési rendelet azt az alapvető elvárást sem tudja teljesíteni, hogy a helyi termékek minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra – közölte.

Ezt támasztja alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal július végén közzétett vizsgálata is, amely megállapította, hogy a közkonyhákat igénybe vevő másfél-két millió ember 60 százaléka közepesnél rosszabb minőségű konyhán étkezik – hangsúlyozta.

Ehelyett minőségivé, emberközelivé és nonprofittá kell tenni a közétkeztetést – összegzett a párt országos elnökségi tagja. Úgy folytatta: információik szerint az év első felében a közétkeztetés szakmai szereplői – közétkeztetők, élelmezésvezetők, táplálkozástudományi szakemberek – letettek egy tervezetet a szakminisztérium asztalára, amely korrigálná a reform hibáit.

Ám nem történt semmi, a kormány tehát nem szeretné felvállalni a korrekciót – tette hozzá.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »