„Sose mondott le senkiről” – elbúcsúztatták Simón Pereszt

„Sose mondott le senkiről” – elbúcsúztatták Simón Pereszt

Jeruzsálemben, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett búcsúztatták a szerdán elhunyt Simón Peresz volt izraeli államfőt és miniszterelnököt. A 93 éves, Nobel-békedíjas politikust a Herzl Tivadarról elnevezett jeruzsálemi hegyen helyezték örök nyugalomra. A szertartáson közel nyolcvan állam- és kormányfő vett részt. Magyarországot Orbán Viktor kormányfő képviselte.

Mahmúd Abbász palesztin elnök és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő kézfogása Simón Peresz temetése előtt: hasonló gesztusra a három éve megszakadt béketárgyalások miatt évek óta nem volt példa. A zsidó állam kormányfője a palesztin főtárgyalóval is szót váltott.

Több mint nyolcvan jelenlegi és egykori külföldi vezető és politikus gyászolt Izrael Állam egyik alapítójának búcsúztatásán. Ezért rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be Jeruzsálemben. Ilyen készültséget utoljára az 1995-ben meggyilkolt volt izraeli elnök, Jichák Rabin temetésén rendeltek el.

„Évek óta ez a legnagyobb rendőrségi művelet Jeruzsálemben. A rendőri vezetők és az egységek minden történést közvetlen közelről ellenőriznek. Ezek a rendelkezések péntek délutánig, a temetés végéig érvényben lesznek” – közölte az izraeli rendőrség szóvivője.

Elsőként Reuven Rivlin jelenlegi államfő beszélt, a politikus remegő hangon egy korszak lezárásának nevezte Peresz halálát, megemlékezésében bocsánatot kért politikustársai nevében a politikai csatározások hevében elhangzott személyes sértésekért.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő gyászbeszédében felidézte egy késő éjszakába húzódó beszélgetésüket, amelyben Peresz kifejtette, hogy csakis a béke garantálhatja a biztonságot Izrael számára, míg ő úgy vélte, hogy csakis a biztonság garantálása után következhet a békekötés.

A temetésen viszont Benjamin Netanjahu újragondolva azt mondta, mindkettőjüknek igaza volt az ország jövőjének biztosításáért. „A katonai erő csak eszköz, amellyel megteremthető a valódi cél, a béke. Az igazság nem csak az egyik politikai oldalon van” – fogalmazott Netanjahu.

Clinton: Nem volt naiv, csak túlságosan optimista

A volt amerikai elnök barátjának nevezte, és megtiszteltetésnek tartja, hogy 25 évig kapcsolatban állhatott Simón Peresszel, aki az 1993-as oslói izraeli–palesztin békemegállapodás idején izraeli külügyminiszter volt.

„Bírálói gyakran azt állították, hogy ő egy naiv, túlságosan optimista álmodozó volt. Ők csak a naiv részében tévedtek. Pontosan tudta, mit csinál, miközben túlságosan optimista volt. Pontosan tudta, mit csinál az álmaival. Sose mondott le senkiről” – emelte ki Bill Clinton.

Jelenlegi utódja, Barack Obama a többi között köszönetet mondott a palesztin elnöknek, akinek a jelenléte arra emlékeztet, hogy a béke megteremtéséért még sok tennivaló van.

A temetésen Orbán Viktor miniszterelnök képviselte Magyarországot. A kormányfőt az első sorba, a palesztin elnök mellé ültették. Peresz 1959-es képviselővé választása óta összesen 12 kormányban viselt posztot, kétszer miniszterelnökként, egyszer államfőként. Két hete kapott agyvérzést, egy tel-avivi kórházban halt meg szerdán.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »