Sorsdöntő lehet a magyarság részvétele

Sorsdöntő lehet a magyarság részvétele

Egyfordulós önkormányzati választásokat rendeznek holnap Romániában. A választópolgárok arról döntenek, kire bízzák az ország csaknem 3200 településének és 41 megyéjének a vezetését. A magyarság részvételi aránya egész Erdélyben döntő lehet, ezért a Magyar Polgári Párt mindenkit voksolásra buzdít.

„Fontos,hogy a román választók is részt vegyenek, és szavazzanak a változásra, hiszen egyenlően szenvedünk attól, hogy Marosvásárhely az elrontott esélyek városa. Nem jönnek a befektetők, elvándorolnak a fiatalok, és több mint 25 ezer fővel csökkent a város lakossága. Csak az utóbbi öt évben több mint 500 cég hagyta el ezt a várost. Városunk nem csak a régió szempontjából fontos, de Székelyföld kapujaként egy gazdasági motorja lehet a régiónak, fejleszteni kell az ipart, a közlekedést, a repteret, mert ezáltal nemcsak Marosvásárhely fejlődik, de Székelyföld is fejlődik, és a bővebb régiót is tudjuk segíteni” – hangsúlyozta Soós Zoltán független polgármesterjelölt.

A magyarság részvételi aránya a helyhatósági választáson egész Erdélyben döntő lehet, ezért a Magyar Polgári Párt mindenkit voksolásra buzdít. Marosvásárhelyen ugyan egyetlen magyar jelölt van, de máshol az RMDSZ jelöltjei riválisokat kaptak.

„Helye s ideje van a versenynek és helye és ideje van az együttműködésnek, az elképzelés szerint Székelyföldön, illetve a Partiumban a tömbmagyarságban, ahol a magyarság számaránya megengedi, ott lehetőséget kell adnunk a választásra, a választás szabadságát mi hirdettük meg, és ennek megfelelően úgy érezzük, hogy szükség van a versenyre, viszont ott, ahol ezt a magyarság számaránya nem engedi meg, ott kutyakötelességünk az együttműködést szorgalmazni és támogatni” – közölte Salamon Zoltán, az MPP elnöke.

Az Erdélyi Magyar Néppárt viszonya az RMDSZ-szel megromlott, a pártelnök úgy gondolja, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem képviselte méltányosan választóit, és nem használta fel hatékonyan az államtól kapott évi öt millió eurót.

„A kampányunk egy része máris sikeres volt. Tegnap jelent meg a beismerés Kelemen Hunor részéről, azt ígérte, hogy a választások után be fogják mutatni, hogyan költötték el azt az évi öt millió eurót, amit a román állami költségvetésből kaptak” – így az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Szilágyi Zsolt.

Az Erdélyi Magyar Néppárttal Marosvásárhelyet kivéve az RMDSZ-nek nincsenek közös jelöltjei, számos településen viszont az RMDSZ a polgári párttal működik együtt. A vasárnapi helyhatósági választás egyfordulós, az nyer, aki a szavazatok többségét szerzi meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »