Sorra nyeli el a kis szigeteket a Csendes-óceán

A klímaváltozás miatt folyamatosan emelkedik a világtenger szintje. A Csendes-óceán fokozatosan borítja el a laposabb szigeteket.

Saját bőrükön érezhetik már a klímaváltozás hatásait a Salamon-szigetek lakói.

A Csendes-óceáni ország mintegy 990 szigetéből öt került az emelkedő tenger szintje alá az elmúlt években.

A kis szigetek közül a legnagyobb területe elérte az öt hektárt, állandó lakóik nem voltak, viszont a környék halászai gyakran kötöttek ki rajtuk.

Az óceánok a szárazföldek olvadó jégsapkái és a hőtágulás miatt emelkednek, de a kis szigeteket a hullámok eróziója is pusztítja.

Az Environmental Research Letters szaklapban megjelent ausztrál tanulmány szerint az elmerültek mellett további hat kis sziget van süllyedőfélben.

Korántsem apró homokzátonyokról van szó, hanem vegetációval borított korallszigetekről – tette hozzá.

A queenslandi egyetem kutatója szerint a Salamon-szigetek azért is vannak veszélyben, mivel a vízszintemelkedés itt az átlagérték háromszorosával érvényesül.

Az egyes területek közti eltérés az uralkodó szelek, tengeráramlások és a változó gravitációs vonzás együttes hatásának tudható be.

Simon Albert és csapata 33 sziget műholdképeit vizsgálta 1947 és 2014 között. A látottakat a helyiek beszámolójával is összevetették.

Megállapították, hogy az erős hullámzás és az emelkedő víz kölcsönhatása gyorsítja a part erózióját.

„A globális jelenségek hatásai jelentősen eltérhetnek helyenként, ezekre az adott körülmények közt érvényes válaszokat kell adni” – fogalmazott a szakember.

A Salamon-szigetek lakói folyamatosan alkalmazkodnak a változásokhoz.

Az ország egyik tartománya, Choiseul lehet az első a világon, melynek fővárosát, Tarót az emelkedő tengerszint miatt kell áttelepíteni.

„A visszahúzódó partvonal miatt a Salamon-szigeteken olyan falvak tűntek el, amik már legalább 1935 óta léteztek” – mondta el a felmérést vezető Simon Albert.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »