Sorra kerülnek ki a termékek a Tesco webshopjából

Sorra kerülnek ki a termékek a Tesco webshopjából

Sorra kerülnek ki a legnagyobb brit áruházlánc webshopjából a termékek a font gyengülése miatt. A fizetőeszköz meredek értékvesztését a brexit okozza. A piac drágulásra is számít a kilépés nyomán.

PG Tips Tea, Persil mosópor – néhány termék azok közül, amelyek árusítását beszüntette webshopjában a brit Tesco. Arra hivatkoznak, hogy a gyártó-forgalmazó tíz százalékkal akarta emelni a nagybani értékesítési árait a font meredek értékvesztése miatt.

„Ha az árak emelkedni fognak, akkor nagyon nehéz lesz azoknak az embereknek, akiknek alacsony a fizetésük. Ez már így is rossz, és a Unilever azt mondja, hogy ennek valami köze van ahhoz, hogy elhagyjuk Európát, de én nem értem, hogy ennek ehhez bármi köze is lenne” – mondja egy vásárló.

A június 23-ai népszavazás sok befektetőt és cégvezetőt megdöbbentett és a legmélyebb politikai és pénzügyi nyugtalanságot hozta a II. világháború óta. A döbbeneten túl azonban a referendum eredménye a valaha volt legnagyobb napon belüli fontárfolyam-zuhanás is a dollárral szemben.

„Úgy vélem, hogy az emberek nem igazán értették meg, hogy mire szavaztak, amikor a brexit mellett döntöttek. Más okok miatt szavaztak, és nem foglalkoztak a gazdasági visszaeséssel, úgyhogy ez most ezért meglepetés” – véli egy másik vásárló.

Egyes kereskedelmi cégek szerint jövőre például ruházati termékek is drágulnak majd. „Nem tudom, hogy a fogyasztói árak hogy alakulnak, de úgy hiszem, hogy lesz infláció. Úgy látom, hogy nem lesz olyan magas, mint ahogy azt az emberek hiszik. A fontos az, hogy a növekedést ösztönző intézkedéseket kell hoznunk a gazdaságban” – közölte a Next elnök-vezérigazgatója.

A népszavazás óta a font 19 százalékot zuhant a dollárral szemben, a kereskedők és ellátók a profit megtartása érdekében árat emelnek. Sok termék azonban lekerül a bolti polcokról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »