Sorra buktak a "nemzeti" trafikok a próbavásárlásokon

Sorra buktak a "nemzeti" trafikok a próbavásárlásokon

Minden ellenőrzött Pest megyei dohányboltban kiszolgálták a 18 év alatti fiatalokat cigarettával a májusi próbavásárlások során – tudta meg a Magyar Idők a Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályától.

A szakhatóság évek óta vizsgálja, hogy a 18 év alattiak hozzájuthatnak-e a dohánytermékekhez a trafikokban; a próbavásárlásokba rendszerint önkéntes fiatalokat is bevonnak.

A hatóság 2016-ban eddig összesen 850 ezer forintra bírságolta a jogsértésen ért trafikokat, továbbá egy hónapra eltiltotta őket a dohánytermékek forgalmazásától.

A fővárosi dohányboltok esetében sem tartják be mindenhol a törvényt. A frekventált helyeken, pályaudvarokon, szórakozóhelyeken, illetve iskolák környezetében működő nemzeti dohányboltokban tartott hatósági ellenőrzéseken – tavaly és idén – 64-ből 20 trafikban szolgálták ki a fiatalkorú próbavásárlókat dohánytermékkel.

A lap az elektromos cigarettáról szóló, május 20-án életbe lépett törvénymódosítás tapasztalatairól is megkérdezte a hatóságot. Az új jogszabály értelmében a vízgőzt fújó e-cigarettára már ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a cigarettára.

A hatóság közölte, Budapesten és Pest megyében eddig 338 helyen – éttermekben, szállodákban, munkahelyeken, iskolákban és egészségügyi szolgáltatónál – ellenőriztek, és eddig nem szabtak ki büntetést, mindössze négyszer figyelmeztettek.

A lap azt is írja, a hivatal május óta háromszor szabott ki – összesen 75 ezer forint – egészségvédelmi bírságot rendőrségi feljelentés alapján azért, mert hajléktalanok az aluljárókban dohányoztak.

(Híradó – MI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »