Soros-törvényt tervez Izrael

Soros-törvényt tervez Izrael

Soros-törvényt kíván benyújtani egy a Benjamin Netanjahu kormányfő pártjához, a Likudhoz tartozó izraeli képviselő – írta a Haaretz. Mindezt azok után, hogy az izraeli kormány visszavonta a magyar plakátkampányt elítélő nagyköveti nyilatkozatot. A minisztérium egyben éles hangon bírálta Sorost, mondván, Izraelt rágalmazó szervezeteket pénzel.

http://mno.hu/

Miki Zohar képviselő szerint az izraeli „Soros-törvény” néhány napon belül a Kneszet elé kerülhet. Ebben megtiltanák, hogy bármely olyan személy támogasson izraeli szervezeteket, aki szerintük eközben Izrael-ellenes csoportokat is pénzel. Zohar, hogy még egyértelműbb legyen, hozzátette azt is, hogy szerinte Soros szélsőbaloldali szervezetekkel áll kapcsolatban.

Hogy mit jelent az, hogy Izrael-ellenes csoport, ez azonban egy olyan országban, amelyet folyamatos emberjogi bírálatok érnek a megszállt területeken való fellépéséért, nehéz kérdés. A jogvédők tapasztalata szerint semmi jót.

A Likud már tavaly elfogadott egy a civil szervezeteket megbélyegző törvényt, amit sokan példaként említettek a magyar kormány idei civiltörvénye kapcsán. Bár most először a budapesti izraeli nagykövet elítélte a többek által antiszemitának gondolt Soros-plakátkampányt, Netanjahuék gyorsan felsorakoztak inkább az Orbán-kormány mellett. 

Az izraeli ellenzék viszont szintén úgy véli, hogy Netanjahuék csak az antiszemitizmust gerjesztik világszerte a sorosozással. 

Az izraeli miniszterelnök egyébként július 18-án érkezik Budapestre. Ezt nagy készülődés előzi meg, miután izraeli kormányfő már harminc éve nem járt Magyarországon. 

Ismert, hogy Netanjahu pártja, a Likud és a Fidesz között egyre szorosabb kapcsolat fedezhető fel. Ezek közül csak az egyik Arthur Finkelstein amerikai kampánytanácsadó „munkássága”, aki a negatív, lejárató kampányok tervezésével tett szert kétséges világhírnévre. Mindkét párt olyan fordulatot hajtott végre a belpolitikában, amelyet sokan „illiberális”-ként jellemeznek, és mindketten az erős állam kultuszát tették meg politikájuk sarokkövének. Mindeközben erősen kérdéses, hogy Netanjahu érdekelt-e bármilyen szinten az izraeli-palesztin békefolyamatban: tovább tart az izraeli telepek bővítése, a palesztinok jogfosztása ellen pedig épp azok a civilszervezetek emelik fel leghatározottabban szavukat, amelyeket az izraeli kormányzat most újabb törvénnyel igyekszik karanténba zárni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »