Soros szerkezeti átalakítással mentené meg az EU-t

Az Európai Unió szétesése gyakorlatilag elkerülhetetlenné vált azzal, hogy az Egyesült Királyság a kilépés mellett döntött – írta Soros György. A milliárdos befektető szerint Nagy-Britannia idővel lehet, hogy viszonylag jobban jár az EU elhagyásával, mint más országok, de a gazdasága és a lakossága rövid- és középtávon meglehetősen megszenvedi a kilépést. A brit reálgazdaságban bekövetkező változásokat a 2007-2008-as pénzügyi válsághoz lehet majd hasonlítani – írta Soros.

Magyar Menedék - Ősmagyar

Soros szerint a Brexitről szóló vita és a migrációs válság egymást táplálták. A kilépést támogatók a Calais-ben feltorlódott több ezer, bármi áron Angliában igyekvő migráns “rémisztő” képével félelmet kelthettek a többi uniós országból induló, “ellenőrizetlen bevándorlással” kapcsolatban. Az EU pedig halogatta a fontos döntéseket, nehogy negatív hatással legyenek a brit népszavazásra, így a káosz állandósult Calais-nál.

“Angela Merkel német kancellár döntése, hogy országa kapuit tágra nyitja a menekültek előtt, inspiráló gesztus volt, de nem volt kellőképpen végiggondolva”, mert nem számolt azzal a “húzó hatással, amit a tömegek korlátlan befogadása jelent a többi migránsnak” – írta Soros. Szerinte a tagállamok kormányai és az uniós intézmények látszólagos tehetetlensége megágyazott az idegengyűlölő és Európa-ellenes pártok megerősödésének. “Most a katasztrófa-forgatókönyv, melytől sokan féltek, megvalósult, gyakorlatilag visszafordíthatatlanná téve az Európai Unió széthullását.”

Az Egyesült Királyság kiválásának folyamata további bizonytalanságokkal és politikai kockázattal lesz teli, mert Nagy-Britannia nem holmi képzeletbeli vagy valós előnye forog kockán, hanem az európai projekt fennmaradása. Előfordulhat, hogy a kiválási tárgyalásokon az EU “nem lesz abban a hangulatban”, hogy az Egyesült Királyságnak engedményeket tegyen, például az egységes piac tekintetében, ami pedig mindkét félnek ártana. Ráadásul az sem biztos, hogy az Egyesült Királyság hosszú távon a mai formájában fennmarad – írta Soros.

Szerinte nem csak a menekültválság miatt, hanem a hitelező és adós viszony miatt is szinte robbanásveszéllyel fenyeget a feszültség egyes tagállamok között, Németország és Franciaországban pedig a belső problémák kötik le a kormányzat erejének jelentős részét.

Az EU jelentette közös piac és a közös értékek elvesztése mindenkinek csak károkat okozna. “De az EU mégis elromlott, és nem elégíti ki állampolgárai vágyait és törekvéseit” – írta Soros, aki szerint az EU rendezetlen széthullásával Európa rosszabbul járna, mintha az EU soha nem is létezett volna.

“De nem szabad feladni” – írta Soros. Az Európai Unió tökéletlen építmény, de akik hisznek azokban az értékekben és elvekben, amelyeknek a fenntartására az uniót tervezték, össze kell állniuk, hogy az alapos szerkezeti átalakítással megmentsék.

Soros fedezeti alapja az egyike volt a font ellen 1992-ben több tízmilliárd dollárral játszó nemzetközi intézményi befektetőknek. Szóvivője nem válaszolt a kérdésére, hogy a befektetőnek most származott-e haszna abból, hogy a Brexitre spekulált.

MTI-vs.hu


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »