Soros Györgytől is függő függetlenek

Soros Györgytől is függő függetlenek

A nevek változnak, a célok és háttér nem: K-Monitor, az Átlátszó, illetve az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet sem létezne Soros György és más külföldi támogatók nélkül. A Magyar Idők folytatta liberális álcivil szervezetek beszámolóinak vizsgálatát.

Mint tucatnyi más magát függetlennek valló civil szervezet, a korrupciót vizsgáló K-Monitor Közhasznú Egyesület, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet és a „tényfeltárással” foglalkozó Atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. léte is Soros Györgytől, illetve más külföldi támogatóktól függ. Utóbbi 2015-ös beszámolójából kitűnik, hogy – saját ígérete ellenére – nem tüntette fel azon magánadományozók névsorát, akik összesen 46 millió forinttal támogatták tavaly.

Az pedig meglehetősen életszerűtlennek tűnik, hogy ez az összeg csupa 500 ezer forint alatti adományból származott volna. A beszámolóból az viszont nyilvánvalóvá válik, hogy 23 millió forinttal a Soros György alapította Open Society Institute (OSI) volt az Átlatszó legbőkezűbb támogatója.

A második helyen, 16,8 milliós támogatással, az Eötvös Károly-intézeten keresztül a szintén Soroshoz köthető Asimov Alapítvány áll. A harmadik helyet a céljaiban az OSI-val megegyező norvég magánalapítvány, a Fritt Ord szerezte meg 8,4 milliós adományával. A beszámolóban szerepel továbbá egy 1,9 milliós „egyéb” címen feltüntetett összeg. Az Átlátszónak tavaly összesen tehát 96,1 millió forintnyi bevétele származott többnyire külföldi magán­adományokból.

A K-Monitor nem árul zsákbamacskát, honlapján arról tájékoztat, hogy 2015-ben nagyjából 37 millió forintból gazdálkodott, legnagyobb támogatói pedig a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Intézet, a Norvég Civil Alap és az EU volt.

Tavalyi beszámolójuk szerint Soros Györgytől három, többnyire másfél-két éves időtartamú – azaz nem a tárgyévben felhasznált és teljesen folyósított – programra összesen 52,5, a norvégoktól a 2013–16-os időszakra 37,8, az EU-tól pedig 2014–16-ra 8,7 millió forintot kapott az egyesület.

A K-Monitornak csupán 47 ezer forintja származott tagdíjból és alapítótól kapott befizetésből, az egyszázalékos felajánlásokból pedig 376 ezer forint jött össze.

A Soros Alapítvány által 2003 januárjában létrehozott Eötvös Károly Közpolitikai Intézetnek összesen 33,8 millió forint bevétele volt tavaly. A Majtényi László vezette intézet célja, hogy „a hagyományostól eltérő, újszerű intézményi formát teremtsen a demokratikus magyar közélet formálására”; tulajdonosa 2009-től az Eötvös Károly Közpolitikai Alapítvány.

Az intézet támogatói között megtalálható a Soros György alapította OSI, az Európai Bizottság, a Holland Királyság külügyminisztériuma, illetve a Rockefeller Brothers Found. A hazai társadalmi legitimitást kifejező egyszázalékos felajánlásokból nulla forint bevétele volt a szervezetnek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »