Soros: Európának kötelessége befogadni a migránsokat

Soros: Európának kötelessége befogadni a migránsokat

BERLIN. Európa kötelességének nevezte a migránsok befogadását Soros György milliárdos az M1 híradójának kérdésére csütörtökön Berlinben.

„Úgy gondolom, Európa kötelessége, hogy törődjön a bevándorlókkal. Ez egy humanitárius kötelezettség, és remélem, Európa teljesíti is ezt” – mondta az üzletember a közmédiának arra a kérdésére, valóban jobb hely lesz-e Európa a bevándorlók befogadásától, vagy gazdasági megfontolások vezérlik őt.

Hírdetés

Soros György az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet (European Roma Institute for Arts and Culture – ERIAC) ünnepségére érkezett Berlinbe. A német szövetségi kormány, az Európa Tanács és a Soros György vezette Open Society Foundations támogtásával létrejött intézmény célja, hogy erősödjék a legnagyobb európai kisebbség, a 12 milliós roma közösség sokszínű művészetének és kultúrájának „láthatósága” – emelte ki a német külügyminisztériumban tartott megnyitó ünnepségen Hartmut Koschyk kisebbségi ügyekért felelős kormánymegbízott, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Soros György az itt elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy az ERIAC hozzájárul a „büszke roma önazonosság” kifejlődéséhez, ami elengedhetetlen a nemcsak a romákat, hanem mindenkit, a „nyitott társadalom” egészét fenyegető és „mélyen gyökerező romaellenesség és rasszizmus” meghaladásához. Az ERIAC a tervek szerint a kezdeti időszakban évi mintegy 600 ezer eurós költségvetéssel működik majd, ebből 200 ezer eurót az Európa Tanács, további 200 ezer eurót pedig az Open Society Foundations biztosít, a fennmaradó részt pedig további támogatók, szponzorok bevonásával teremtik elő.

Az amerikai milliárdos üzletember legutóbb a múlt héten a brüsszeli gazdasági csúcson beszélt arról, hogy a bevándorlás jót tesz Európának.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »