Soós Zoltán ténylegesen felvállalta a függetlenséget

Soós Zoltán ténylegesen felvállalta a függetlenséget

Nemcsak az RMDSZ marosvásárhelyi önkormányzati frakciójából, a szervezetből is kilépett Soós Zoltán, a marosvásárhelyi magyar összefogás polgármesterjelöltje. 

soos_sajtotajekoztato_img_8839_or_b

Erre azért volt szükség, mert a hitelesség egyik fontos feltétele, hogy az összmagyar független jelölt valóban független legyen, indokolta döntését. A magyar polgármesterjelölt kedden mutatta be választási programját, amelylyel egyaránt meg szeretné szólítani a magyar, román és roma közösséget.

Soós Zoltán szerint a jövő alapköve a modern Marosvásárhely, amelyben mindenki otthon érzi magát, és aktív tagja a közösségnek. Jelenleg Marosvásárhelyen olyan állapotok uralkodnak, mint Gheorghe Funar idejében Kolozsváron, mutatott rá. Meg kell szólítani a fiatalokat és a befektetőket, korszerűsíteni a tömegközlekedést, és turistákat vonzani a városba, sorolta a teendőket.

„Marosvásárhely Erdély szíve lehetne, de nem az, hiszen az elmúlt 16 évben, Florea polgármestersége idején 25 ezerrel csökkent a város lakossága, magyarok és románok egyaránt elhagyták a települést. Ez részben azért van, mert ma a városvezetőnek több DNA-kivizsgálása van, mint ahány uniós projektje. A közösség erejével ezen változtatni lehet, s akkor elmondhatjuk, hogy Marosvásárhelyen miénk a jövő” – fogalmazott Soós Zoltán.

Korszerű közszállítást, munkahelyeket ígér

A független jelölt szerint a 70-es éveket idéző tömegközlekedés helyett korszerű közszállításra van szüksége a városnak, hogy érdemes legyen mellőzni a gépkocsit. Létre kell hozni egy technológiai parkot is, ahol kedvezményes feltételeket kell biztosítani a befektetőknek, hogy munkahelyek létesülhessenek a fiatalok számára. A volt cukorgyár, téglagyár és a sportrepülőtér szomszédságában is vannak erre alkalmas telkek, és vállalkozók is akadnak, akik ezt megépítenék, ha a város támogatná őket, mutatott rá. „Nagyon fontos a munkahelyteremtés, hiszen csak úgy lehet itthon tartani a fiatalokat, ha szakmát és állást biztosítunk számukra” – fogalmazott Soós.

Rámutatott, hogy befektetőket a reptér fejlesztésével, egy teherszállító részleg kialakításával is lehet vonzani. A légikikötőhöz kapcsolódik szerinte a turizmus fejlesztése is. „Segesvárt évente 600 ezer turista látogatja meg, Marosvásárhelyt csupán 200 ezer. Ez azért van, mert nem reklámozzák eléggé a várost, nincsenek olyan szolgáltatások, amelyekért megérné egy hosszú hétvégét itt tölteni” – jelentette ki, rámutatva, hogy wellnessközpontra, aquaparkra, sétálóutca kialakítására lenne szükség, és arra, hogy a várat élettel töltsék meg.

A magyar jelölt szerint nagyon fontos az átlátható közigazgatás, az, hogy a városlakók tudják, mire költik a befizetett adójukat. „A közpénz a városé, és nem a városvezetőé. Egyszerűsíteni és átláthatóbbá kell tenni a sport- és kulturális támogatásokat, megkönnyíteni az ügyintézést, meghallgatni a városlakókat. Szükség van arra, hogy megszűnjenek a magyar közösséget provokáló intézkedések, mint például a kétnyelvű utcanévtáblák ellen folytatott hadjárat” – mondta Soós.

Megtartaná függetlenségét

Kérdésünkre, hogy amennyiben megnyeri a választásokat, megtartja-e a felvállalt függetlenséget, Soós Zoltán igenlő választ adott. „Jelen pillanatban nem vagyok RMDSZ-tag. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem támogat az RMDSZ, a néppárt vagy a polgári párt. De nem az a célom a választások előtt, hogy elhatárolódjam a politikai alakulattól, hanem hogy minden alakulat álljon mellém és támogasson. Független polgármestere akarok lenni Marosvásárhelynek, a munkát így szeretném tovább folytatni. Saját döntésem ez” – jelentette ki Soós Zoltán, aki szerint a továbbiakban is együttműködik a szövetséggel.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »