Soós úgy véli, a polgármesteri hivatal ki akarja szorítani a Bethlen-szobrot a fõtérrõl

Kiszorítaná Marosvásárhely főteréről a Bethlen Gábor szobrot a polgármesteri hivatal. – véli Soós Zoltán, független polgármesterjelölt, miután az önkormányzat jegyzője elutasította az RMDSZ-frakció javaslatát, miszerint a Bethlen Gábor szobrot a Rózsák terén állítsák fel.

Andrei Mureşan azzal érvelt, hogy az érintett terület zöldövezetként van nyilvántartva és a törvény értelmében a rendeltetésén nem lehet módosítani.

„A jegyző kijelentése már csak azért is meglepő, mert a kiszemelt területet jelenleg aszfalt borítja”- jelentette ki Soós Zoltán.

A jegyző továbbá kifogásolta az építkezési engedélyhez szükséges szakdokumentáció hiányát is.

„A tanács csak elvi beleegyezést kért a helyszínre. A műszaki terveket, engedélyeket ezt követően kell elkészíteni és beszerezni, tehát ez az érvelés nem elfogadható. Jól mutatja azt, hogy a hivatal minden eszközzel próbálja akadályozni a szobor felállítását”- szögezte le Soós Zoltán. Hozzátette, reméli, hogy az RMDSZ-frakció mielőbb új határozatot nyújt be, melyben pontosítják, hogy a korábban a vársétányra elképzelt szobor végső helyszíne a főtér lenne.

„A hivatal akciója jól mutatja Dorin Florea cinizmusát, hogy pont a 4oo éves évfordulóra időzíti a szoborállítást szabotáló akcióját”- mondta még Soós Zoltán.

A Bethlen Gábor szobor felállítására az önkormányzat 500 ezer lejt ítélt meg. A szoborterv végleges változatáról még nem született döntés, ugyanis a szoborpályázatra beérkező alkotások közül a zsűri kettőt választott ki nyertesként. A művészeket felkérték, gondolják tovább, dolgozzák ki részletesebben a terveiket és készítsenek újabb maketteket. Ezek alapján dönti majd el a szakmai zsűri, hogy melyik szobor álljon a város főtéren.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »