Soós óvást nyújtott be – Sok az érvénytelen voks

Soós óvást nyújtott be – Sok az érvénytelen voks

Dorin Florea alig több mint 1700 szavazatnyi különbséggel nyerte el ötödik polgármesteri mandátumát Marosvásárhelyen a több mint 25 ezer szavazatot begyűjtő Soós Zoltán előtt, aki óvást nyújtott be. Magas az érvénytelen szavazatok száma.

eredmeny_soos_-3382_bSoós Zoltán szerint tisztességtelen eszközökkel nyert Dorin Florea

Kiállította a marosvásárhelyi választási iroda a helyhatósági választások eredményeit összesítő jegyzőkönyvet. Ebből kiderül: a város eddigi polgármestere, Dorin Florea 27 262 szavazatot gyűjtött be, ami az összes leadott érvényes voks 42,95 százaléka. Soós Zoltánra 25 537-en szavaztak (40,23%), Dan Mașca, a Szabad Emberek Pártjának (POL) jelöltje 5882 voksot gyűjtött be (9,26%).

Ugyanakkor feltűnően magas az érvénytelen szavazatok száma: a polgármesterjelöltekre leadott szavazatok közül 1727-et érvénytelenítettek, ami az összes szavazat 2,72 százaléka. Ezzel kapcsolatban a jegyzőkönyv megjegyzi: a választási bizottság elfogadta azokat az óvásokat, amelyek szerint egyes szavazatokat helytelenül érvénytelenítettek a körzeti bizottságok, ezért elképzelhető, hogy ezek egy részét utólag érvényesíteni fogják.

eredmeny_florea_-3403_bDorin Florea még nem lehet teljesen biztos győzelmében

Soós Zoltán, Marosvásárhely magyar független polgármesterjelöltje bejelentette, él óvási jogával. Soós úgy véli, Dorin Florea tisztességtelen eszközökkel érte el a vasárnapi eredményt. A jelenlegi polgármester olyan eszközökhöz folyamodott az utolsó napokban, amelyek ellentmondanak a kampánytörvénynek – fogalmazott Soós Zoltán, aki többek között a körzetek jegyzőkönyvei alapján úgy véli, törvénytelenségek történtek, ezért megóvja a választási eredményeket. Soós Zoltán szerint „meg vannak számolva a jelenlegi polgármester hivatali napjai”, ő pedig csapatával arra készül, hogy korrupciómentessé teszi Marosvásárhelyt.

A marosvásárhelyi tanács legnagyobb frakciója egyébként az RMDSZ-é lesz: a szövetségre 24 147-en szavaztak (38,3%), ami tíz mandátumot jelent a 23 tagú testületben. A PNL-nek hat, a PSD-nek négy, a POL-nak három tanácsosa lesz az önkormányzatban. A tanácsosválasztás esetében még nagyobb volt az érvénytelen szavazatok száma, mint a polgármesterjelöltek esetében (2153), ezek egy részét szintén érvényesnek nyilváníthatják az erről szóló óvások elfogadása következtében.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »