Soós: bizonyítani tudjuk Florea csalását

Soós: bizonyítani tudjuk Florea csalását

Soós Zoltán, a három magyar párt által támogatott független polgármesterjelölt a Facebookon közölte: bizonyítékaik vannak arra, hogy Dorin Florea csalással nyert – írja a foter.ro. „Dorin Florea polgármester a korrupt mechanizmusa által befolyásolta a választópolgárok akaratát, ellentmondva a demokratikus elveknek. A városvezető és táskahordozói meggyőzték a polgármesteri hivatal alkalmazottait, hogy részesei legyenek a választási csalásnak” – fogalmaz.

Állítása szerint urnazárás után a hivatal épületében tetten értek egy hölgyet, amint a semmisnek nyilvánított választási űrlapokat újrapecsételte, hogy ezek biztosan semmisek legyenek. A hölgy bevallotta, hogy nem ő volt az egyedüli aki ilyenre folyamodott. Ellene és egyelőre ismeretlen elkövetők ellen bűnügyi eljárást indítanak – tájékoztat Soós.

Az elmúlt két napban bizonyítékokat gyűjtöttek a csalásra, óvást nyújtottak be a Központi Választási Irodához, és a szavazatok újraszámlálását is kérvényezték.

Hárít a választási iroda Soós óvása ügyében

A bukaresti Központi Választási Iroda (BEC) illetékes dönteni a szavazatok újraszámlálásáról és a választások megismétléséről Marosvásárhelyen, közölte csütörtökön a városi választási iroda, ezzel mintegy függőbe hagyva az RMDSZ helyi szervezete és a Soós Zoltán által benyújtott óvást – számol be Szucher Ervin a kronika.ro-n.

A szövetség fellebbezésében a vasárnapi eredmények érvénytelenítését kérte, indoklásában pedig a városházán tapasztalt állítólagos csalásra hivatkozik, amelynek több szemtanúja is volt, többek között a városi választási iroda elnöke. A polgármesteri hivatalban tetten érték az egyik választási körzet elnökét, Lăcrămioara Stanciut – egyébként az önkormányzat alkalmazottja –, hogy szavazólapokat pecsételt és érvénytelenített. Az RMDSZ szerint Stanciu azt mondta, felettese, Angela Roşca utasítására kezdett el pecsételgetni többedmagával.

Kovács Levente, az RMDSZ Maros megyei ügyvezető elnöke elmagyarázta, hogy a városházi alkalmazottak valójában érvénytelen szavazatoknak „erősítették” meg az érvénytelenségüket. Mindezt azok után tették, hogy kiderült, urnazárás után bizonyos körzetekben az érvénytelen szavazatok közül jó néhányat Dorin Florea regnáló polgármester neve mellé soroltak. Ugyanakkor a Soós szavazatai közül néhány az érvénytelenek közé került. Ezért az RMDSZ bűnügyi feljelentést tesz a tetten ért hölgy és felettese ellen.

Kovács szerint megeshet, hogy a szövetségnek és Soós Zoltánnak be kell érnie ennyivel, hisz most már végkép nem lehet tudni, hogy melyik szavazólap volt eleve érvénytelen, és melyik vált azzá, miután a városházi pecsételés beindult. Emlékeztetett, a polgármesterjelöltekre leadott érvénytelen szavazatok száma rendkívül magas volt. A végső számlálás után kiderült: 1727 szavazólapot nyilvánítottak érvénytelennek. Soós Zoltán ennél valamivel kevesebbel veszítette el a választást.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke elismerte, csekély az esélye annak, hogy a BEC érvénytelenítse a marosvásárhelyi eredményt és új választásokat írjon ki. Hasonló esetben elutasító döntést hozott, miután Bukarest első kerületében a Mentsük meg Bukarestet Szövetség (USB) jelöltje, Clotilde Armand megóvta Dan Tudorache, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjének győzelmét.

A történteket kommentálva a vasárnapi választások győztese, Dorin Florea annyit mondott: az RMDSZ még veszíteni sem tud. A Marosvásárhelyi Rádió tudósítása szerint az elöljáró azt tervezi, hogy bepereli Soós Zoltánt rágalmazásért.

Az újraválasztott polgármester egy másik vádra is reagált. Mint mondta, nem igaz, hogy bármilyen hivatalos okiratot is aláírt volna a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Maros megyei társelnöki minőségében, miután függetlenként jelöltette magát a választáson. A polgármester leszögezte: amikor iktatták jelöltségét, aláírási jogát átadta Marius Paşcan szenátornak, így a jelöltek listáját már kollégája látta el kézjegyével. A városvezető állítólagos szabálysértését a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) Maros megyei elnöke, Ionela Ciotlăuş jelezte a helyi választási bizottságnak. A feljelentés kapcsán a helyi választási bizottság közölte, az ügy az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) hatáskörébe tartozik – írja a kronika.ro.

foter.ro / kronika.ro / erdely.ma

The post Soós: bizonyítani tudjuk Florea csalását appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »