Sólyom

Bocs, de nekem Sólyomról mindig egy pázmányos vicc jut eszembe. Ami nem is vicc, mert valós eset.

Annak idején a PPKE jogi karán volt egy olyan, hogy felvételi beszélgetés. Elbeszélgettek a jelentkező hallgatójelöltekkel, s feltettek nekik műveltségi kérdéseket. Aztán a legnagyobb baromságokat a HÖK összegyűjtötte és közétette a jogi kar havilapjában. Szóval ott volt ez:

  • Ki jelenleg a köztársasági elnök?
  • Nem tudom.
  • Gondoljon egy madárra!
  • Ja igen! Sas József.

Persze most mennek a nagy szavak a meghalt Sólyomról, aki persze nyilván nagy köztársasági elnök volt mondjuk Gönczhöz és Schmitthez képest, de nem igazán látom, miért emelték most hirtelen a nagy emberek közé. Erre semmi ok.

Alapvetően Sólyomnak két nagy öröksége van, s mind a kettő erősen negatív.

Hírdetés

Az egyik a láthatatlan alkotmány. Ami azt jelenti, az alkotmány valahogy lebeg az emberek feje felett, független akaratuktól, s folyton olyan dolgokat akar, amit az emberek nem akarnak, viszont az emberek ezen láthatatlan lény alárendeltjei, így nem bírálhatják felül ezt a láthatatlan entitást.

Na most ez valami torz egyvelege a népszuverenitásnak és a természetjognak, mindkettőből a rosszat véve. A népszuverenitás szerint ugyanis a többség akarata szent. A természetjog szerint pedig van egy felső, szakrális jog, mely objektív, s kívül áll az emberek akaratán, de mely az emberek érdekét szolgálja. a keresztény felfogás is ilyen: emberi akarat nem nyilváníthatja jogossá a gyilkosságot, nem lehet jogszerű az egynemű házasság, stb.

A Sólyom-féle verzió szerint viszont a sólymok akarata áll felül mindenen, amit ők kitalálnak a dolgozószobájukban, az jogos és pont, kuss van a népnek. Lásd: halálbüntetés alkotmányellenesnek nyilvánítása.

A másik a jognak az igazságosság fölé helyezése. Lásd nem lehet üldözni a kommunista bűnöket, mert letelt az évülési idő. Teljesen abszurd érvelés, hiszen ezzel a formát a tartalom fölé helyezte. Ráadásul éppenhogy ellentmond a láthatatlan alkotmány mögötti okoskodással.

Szóval szerintem Sólyom nem volt jelentős személyiség, a jövő történelemkönyveiben nem fog szerepelni.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »