Solymos László miniszter füleki látogatása és lakossági fóruma

Solymos László miniszter füleki látogatása és lakossági fóruma

A losonci kihelyezett kormányülést követően(erről bővebben itt számoltunk be) Solymos László, a Szlovák Köztársaság környezetvédelmi minisztere Fülekre látogatott el, ahol a városi képviselő-testület tagjai és helyi vállalkozók kíséretében a járási fejlesztési akciótervhez Fülekhez kapcsolódó helyszíneit látogatta meg, közöttük a Füleki Szakközépiskolát is.

Séta Füleken. Felvétel: Puntigán József

Ezt követően a Városi Hivatal tanácstermében lakossági fórumon vett részt, melyre a környék a város és környékének intézményei, polgármesterei is meghívást kaptak. A miniszterhez intézett kérdések zöme a községi fejlesztések, elsősorban a víz- szennyvízelvezető csatornák kiépítésre vonatkozott.

Csoportkép a Füleki Városháza előtt. Felvétel: Puntigán József

Solymos László elmondta, hogy tudatában vannak annak, hogy a terület számos hiányossággal küzd, teljesíteni kívánják azon ígéretüket, hogy segíteni fogják ezt a régiót is. Hozzátéve, hogy a pénzügyi források, beleértve a Környezetvédelmi Minisztérium lehetőségeit is korlátozottak.

A pénzek felhasználása

Az Európa Uniós rendeletek betartása igényli, hogy a pénzek felhasználása költséghatékony legyen, ami azt jelenti, hogy a pályázatok között előnyt képeznek azok, amelyek ezt a legmagasabb szinten tudják biztosítani.

Megtelt a Városháza tanácsterme. Felvétel: Puntigán József

 

A Novohrad-Nógrád Unesco Geopark

 

Kérdésként merült fel a Fülek központú Novohrad-Nógrád Geoparkról is, amely az országban egyedüliként tagja az Európai és Globális Geoparkok Hálózatának, a múlt évben elnyerte az UNESCO címet. Ennek ellenére a tevékenységére szinte semmilyen állami támogatásban nem részesült. Solymos László válaszában utalt arra, hogy a téma szerepelt a város polgármesterével folytatott megbeszéléseken is.

Solymos László és Agócs Attila. Felvétel: Puntigán József

 

Az általa vezetett minisztérium egy nemzeti szintű projektet készít elő, amely a Szlovák Természetvédelmi Ügynökségen keresztül működne. Pályázati szinten a Szlovák Környezetvédelmi Hivatalon keresztül kaphatna támogatást, melyből biztosítani lehetne a geopark propagációját, működési feltételeit stb.

 

 

Solymos László a Körképnek:

 

A kormányülés kapcsán ismételten terítéken szerepelt a kormányon belüli feszültség, a Losoncon is jelenlévő belügyminiszterrel kapcsolatban felmerült ügyek.

 

Ennek kapcsán (is) kérdezte a Körkép.sk Sólyom Lászlót arról, hogy eleget tud-e kormány annak a feladatnak, amit az Európa Unió soros elnöksége jelent a számára.

 

Solymos László: A kormány simán meg fogja oldani a mostani problémákat. Nem hiszem, hogy ezek bármilyen módon is befolyásolhatnák a kormány működését az EU-s elnökség kapcsán. Az biztos, hogy a közvéleményben lesz lecsapódása, de kormány működésére nem lesz hatással.

Solymos László. Felvétel: Puntigán József

 

A kormány mire összpontosítja figyelmét, mire helyezi majd a hangsúlyt?

 

Solymos László: Nyilván a ránk váró problémákra! Meglátjuk, hogy hogyan végződik a brit népszavazás, a brexit. Ha az angolok úgy döntenek, hogy kilépnek az Európa Unióból, akkor ez rá fogja nyomni a bélyegét az egész féléves kormányzásunkra is. Meg kell várni, hogy mi lesz az eredmény. Az aktuális problémákkal fogunk foglalkozni, az energetikával, a menekültválság megoldásával.

 

Felvétel: Puntigán József

 

Körkép.sk

 

Nyitókép: Teraz.sk / TASR – František Iván


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »