Soltész: Európa nagy része ma keresztényellenes

Soltész Miklós szerint Európa nagy része ma keresztényellenes gondolatokat ont. Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár erről a Fiatalok a keresztény Európáért címmel szombaton Budapesten rendezett ifjúsági találkozón beszélt.

“Az a kétezer éves kultúra, ami beleivódott a lelkünkbe és a génjeinkbe”, ma sokszor nevetség tárgya – fogalmazott az államtitkár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartott rendezvényen.

Soltész Miklós szerint ennek ellenére “fel kell mutatnunk a keresztény értékeket és szolidaritásunkat azokkal a keresztényekkel, akik vértanúságot szenvednek és akiket elüldöznek otthonaikból hitük miatt”.

A találkozón bemutatott szentmise főcelebránsa, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának elnöke egyebek között azt hangsúlyozta: fontos, hogy az egyház megmutassa mosolygó, fiatal arcát.

Palánki Ferenc homíliájában kiemelte: Európa nem, csak a benne élők tudnak keresztények, vagyis krisztusiak lenni, és megszentelni ezzel a földet, ahol élnek.

“‘Nekünk, keresztényeknek kellene úgy élnünk, gondolkodnunk és cselekednünk a hétköznapokban, hogy látsszon rajtunk az Istennel való kapcsolat” – fogalmazott, hozzátéve, ehhez “döntést kell hoznunk Krisztus mellett”.

Rámutatott: az az ember, aki élete középpontjába Jézust állítja, nem zárkózik be “önzése börtönébe”, annak mindig “nyitva lesz a szíve és a szeme” a másik emberre.

Jézus ugyanis nem akar a templomban maradni és várni, hogy vasárnapról vasárnapra meglátogassák, hanem “velünk akar járni”. “Azt kéri és várja tőlünk, hogy a szívünkben élhessen, és rajtunk keresztül a világra jöhessen az ő szeretete” – hangsúlyozta Palánki Ferenc.

A találkozó a szentmise után Böjte Csaba ferences szerzetes előadásával folytatódott.

Az eseményen a szervezők tájékoztatása szerint kétezer magyarországi fiatal vett részt, de érkeztek zarándokok Erdélyből, Burgenlandból és Lengyelországból is.

A programot, amely egyben a Krakkói Ifjúsági Világtalálkozó magyarországi utótalálkozója is volt, az Újpest-Kertvárosi Plébánia és a Regnum Marianum újpesti csoportja szervezte.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »