Soltész: A magyar kormánynak kötelessége segíteni

Soltész: A magyar kormánynak kötelessége segíteni

A magyar kormány támogatásával újították fel Erdély egyik első havasi, kőből épített templomát. A székelyvarsági római katolikus templomot egy vihar rongálta meg évekkel ezelőtt, de a munkálatokat csak most, a magyar állam 5 millió forintos hozzájárulásával tudták befejezni.

Székelyvarság 1904-ben, közadakozásból felépült római katolikus templomát évekkel ezelőtt egy vihar rongálta meg, a torony dőlt meg. A rendbehozatalt ugyan 6 éve elkezdhették a román művelődési minisztérium pályázatán elnyert összegből, a befejezés azonban mostanáig váratott magára. A helyiek azt mondják a magyar kormány segítsége nélkül szinte lehetetlen lenne egy-egy templom vagy műemlék felújítása, illetve restaurálása.

„Egy részben megértem az anyaországiakat, a híreket is nézve úgy aggódnak, hogy túl sok pénz jön ide, de szerintem az bele kell férjen” – adott hangot véleményének Tóth Márton helyi lakos.

A kőből épített havasi templom átadásán Soltész Miklós azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormánynak kötelessége segíteni a határon túli magyar közösségek szülőföldön való megmaradását, és a templom felújítása is ennek része.

„A szülőföldön való maradásnál a legfontosabb az, hogy mindazok az épített örökségek, templomaink, plébániák, lelkészi hivatalok, illetve természetesen adott esetben idősotthonaink vagy iskoláink megmaradjanak, és nemcsak hogy megmaradjanak, hanem élettel teliek legyenek. A székelyvarsági templom is ilyen, hála Istennek az elmúlt évtizedek viharaiban akár a Ceaușescu-időszakban akár a most ránk törő vad liberalizmus időszakában meg tudtak maradni magyarnak és meg tudtak maradni keresztény hívőnek is” – jelentette ki Soltész Miklós.

Az államtitkár hozzátette: a közeljövőben is több székelyföldi műemlék templom felújítási munkálatait fogja jelentős adományokkal támogatni a magyar kormány.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »