Sokkolóan magas az egyszülős családok száma

Ma Magyarországon minden ötödik család egyszülős, ezek 86 százalékában az anya neveli egyedül a gyermekét vagy gyermekeit.

Az európai kutatások azt mutatják, hogy a gyermekek egyharmada teljesen, vagy életének egy szakaszában egyetlen szülővel nő fel.

Magyarországon minden második házasság válással ér véget – mondta el dr. Szabó Tóth Kinga, a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézetének vezetője.

A KSH legutóbbi felmérése szerint több mint félmillió egyszülős család él az országban, ami körülbelül 1,2-1,3 millió embert érint. Ez egy nem egészen tízmilliós országban sokkolóan magas – magyarázta Nagy Anna, az Egyszülős Családok Klubja Alapítvány kuratóriumának elnöke hozzátéve, hogy ehhez jön még azoknak a száma, akik valamilyen módon szintén érintettek: akiket egyedül nevelt az édesanyja vagy az édesapja, akik nagyszülőként kapcsolódnak egy egyszülős családhoz.

Az sem jó, ha a gyerekek folyamatos feszültségben élnek amiatt, mert a szülők között megromlott a kapcsolat, de lelkileg az sem egészséges, ha nem kapják meg mindkét szülőtől a mintát.

Makai Gábor klinikai szakpszichológus hangsúlyozta, a gyerekek nagyon szenzitívek, akkor is megélik a feszültséget, ha a szülők zárt ajtók mögött veszekednek, és sok esetben nagyobb lehet a személyiségfejlődésükben a lemaradás, ha feszültségterhes légkörben nőnek fel. A pszichológiai, a biológiai, az intellektuális és a mentális fejlődés akkor is megrekedhet, ha a szülők nem válnak el, és ugyanez megtörténhet válás esetén is.

A szülőknek akkor is biztonságérzetet kell nyújtaniuk a gyermeknek, és mind a fizikai, mind a pszichológia szükségleteit ki kell elégíteniük, ha nem együtt nevelik fel. Válás után nagyon fontos, hogy a külön élő szülőknek együtt kellene működniük a gyermek érdekében.

A gyermek életkora meghatározza, hogyan reagál arra a traumára, hogy a válás miatt elveszti valamelyik szülőjét. Minél kisebb a gyermek, annál sérülékenyebb, és annál kevésbé látja reálisan a helyzetet. Egy öt-hat éves gyerek akár bűntudattal érzékelheti a valóságot, saját magát okolva a szülei válása miatt.

Válás után a legtöbb esetben az anya marad egyedül a gyerekkel vagy a gyerekekkel. Ilyenkor gyakran belső támaszként is látja a gyermekét, kortól függően esetleg meg is osztja vele a gondjait, ami azonban a gyermek fejlődése szempontjából problémát jelenthet.

Ahogy egy gyermekeit egyedül nevelő nő fogalmazott, a felelősség szinte kizárólag rá hárul, a hétköznapok nehézségeit egyedül kell megoldania, és nagyon nehéz, hogy kettős szerepet kell betöltenie: óvó, féltő anyukának és szigorú apukának kell lennie egy személyben.

(Kossuth Rádió)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »