Sokkal többeket fektetnek ágyba, mint kellene

Sokkal többeket fektetnek ágyba, mint kellene

Még mindig nincs döntés a kórházi kancellárokról, az sem dőlt még el, hogy az intézmények teljesen elvesztik-e gazdálkodási önállóságukat. Erről egy járóbeteg-ellátási konferencián beszélt az egészségügyért felelős államtitkár.

Ma még mindig sokkal több beteget fektetnek kórházba, mint ahánynál valójában szükséges lenne. Ez több tízmilliárd forint többletköltséget jelent az ellátó rendszerben. Pedig kisebb műtéteket akár járóbeteg-ellátásban is el lehetne végezni – mondja a szakmai szövetség elnöke.

„A betegek egy nagy százaléka biztonsági és ellátási okból bekerül a kórházba, pedig járó- vagy alapellátásban el tudnánk látni. Ezt a betegek is szeretnék, hiszen a felmérésünk azt mutatta, hogy kilencvenöt százalékban azt szeretnék, hogy lakóhelyhez közel, könnyebben elérhetően tudjuk ellátni őket” – ismertette Lehoczky Péter, a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke.

Az új egészségügyi intézményirányítási rendszerről jövő héten dönt a kormány. A tervek szerint januártól nyolc-tíz kórházat fog vezetni egy-egy kancellár. Azt azonban még nem tudni, hogy a kórházak teljesen elvesztik-e a gazdálkodási önállóságukat, illetve hogy mennyire csökken majd a jelenlegi igazgatók jog- és feladatköre.

„Mind a kétféle verziónk olyan keretrendszert ad, amelyben a napi folyamatok nem fognak változni másnap reggeltől, viszont a döntések hozói máshol lesznek, mint korábban. Úgy gondoljuk, hogy az álláspont az ülésponttól függ, és szerintünk ez most nincs jó helyen, ezt szeretnénk megváltoztatni” – nyilatkozta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

A szakma szerint a társadalom öregedése miatt a jövő egyik legnagyobb kihívása a nem fertőző, krónikus betegek ellátása lesz. A kormány ezért hozza létre az emelt szintű ápolási intézményeket a szociális ellátó rendszeren belül, négy-ötezer ággyal – így ez a teher a jövőben lekerülne a kórházak válláról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »