Sokkal tartoznak az önkormányzati lakásokban élők

Sokkal tartoznak az önkormányzati lakásokban élők

Óriási tartozást halmozott fel több erdélyi városban az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített, helyi önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokban élő lakók egy része, az adósság behajtása pedig nem egyszerű, a polgármesteri hivatalok számára ráadásul a kilakoltatás is nehézséget okoz.

anl-tombhazak-vn-008_or_b

A csíkszeredai ANL-társasházakban élők közül többen nemcsak a lakbérkifizetéssel maradtak el, hanem a közműszolgáltatóknak is tetemes összeggel tartoznak, sokan évek óta nem fizetik a számlákat, amelyekre immár jelentős késedelmi kamatot is rászámoltak. Összeadva a lakbér- és közműhátralékot, kamatokkal együtt a lakók már a 600 ezer lejt is meghaladó adósságot halmoztak fel. A Pacsirta sétányon épített tömbházakban már több lakrész meleg és hideg víz, valamint fűtés nélkül maradt, a Nagyrét utcában lakó adósok pedig két és fél év alatt megkétszerezték közműtartozásukat.

Három hónap után felszólítást küldenek

Antal Attila alpolgármester arról számolt be: a törvény szerint amennyiben a lakó három hónapig nem fizeti a lakbért, előbb felszólítást küldenek, majd bírósági úton kötelezik a tartozás kiegyenlítésére. „Az adósságokat viszont nem mindig sikerül behajtani. A bérlők sokszor ígérik, hogy fizetnek, ezt írásban is megfogadják, aztán külföldre mennek dolgozni, és úgy próbálják kifizetni az elmaradást, de sokszor így sem járnak sikerrel” – magyarázta az elöljáró.

Rámutatott: a bírósági eljárás több hónapig tart, eközben pedig az adósság minden hónapban emelkedik, illetve a kamatokkal gyarapszik. A jogszabály szerint az ingatlant nem lehet elárverezni, hanem a bérlő ingóságait, vagyontárgyait lehet lefoglalni. Antal elmondta, hogy a Nagyrét utcában lakókkal szemben jelenleg 14 per, míg a Pacsirta sétányon élőkkel kapcsolatban 19 eljárás van folyamatban. Tavaly egy családot lakoltattak ki, most pedig három ilyen eljárás zajlik végrehajtó közreműködésével. ANL-lakást egyébként a 35 évesnél fiatalabb, csíkszeredai munkahellyel rendelkező, saját ingatlant nem birtokló személyek bérelhetnek.

Többször felfüggesztették a szolgáltatásokat

Az ANL-lakások ügykezelésével a polgármesteri hivatal a Goscom távhőszolgáltatót bízta meg, amely a felhalmozott összegek behajtása érdekében időnként a fűtés- és melegvíz-szolgáltatás megvonásához folyamodik. A Pacsirta sétányon – ahol 72 lakásban maradtak el a fűtés- és vízszámlával – ez egyszerűbb, mivel a vízszintes elosztásnak köszönhetően minden lakrész külön leválasztható a fűtés- és vízhálózatról.

Bíró Hajnalka, a Goscom szóvivője rámutatott: a háztartásoknak 2700 és 10 500 lej közötti adósságot kellene kifizetniük, ez a késedelmi kamatokat is tartalmazza. A közös költségekből származó adósság összértéke a 72 lakásra vonatkozóan meghaladja a 71 ezer lejt, az összeg viszont a késedelmi kamatokkal együtt közel 196 ezer lejre rúg. A Nagyrét utcában ehhez képest csak lépcsőházanként tudják leállítani a szolgáltatásokat. Mint megtudtuk: az április elején kiküldött felszólítás hatásos volt, többen ugyanis törlesztették az adósság egy részét. A bérlők kamattal együtt összesen 157 ezer lejjel adósak a Goscomnak, és lépcsőházanként 4–7 olyan lakó van, akik különösen nagy összeggel tartoznak.

A Pacsirta sétányon egy kétszobás lakrész bérleti díja havi 300 lej körüli, a közös költség pedig márciusra több mint 500 lej volt – tudtuk meg egy bérlőtől, aki szerint a tömbházak lassan szociális otthonná válnak, mert több olyan családot is odaköltöztettek, amelyről tudni lehet, hogy nem fizeti a számlákat. Bíró Hajnalka azt is elmondta: az adósságot sokszor azért nehéz behajtani, mert néhány bérlő előzetes értesítés nélkül ismeretlen helyre költözik. A csíkszeredai önkormányzat eközben arról számolt be, hogy a Pacsirta sétányon lakók által felhalmozott lakbérhátralék közel 89 ezer lej, az erre rászámolt kamat pedig már meghaladja a 41 ezer lejt. A Nagyrét utcában élőknek majdnem 85 ezer lejt, illetve további 33 ezer lej kamatot kellene kifizetniük.

Ennél is komolyabb, 1,15 millió lejes tartozást halmoztak fel az önkormányzati tulajdonban lévő, valamint szociális ingatlanok lakói Besztercén, ahol 635, a számlákat és a lakbért nem fizető lakrészt tartanak nyilván. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint eddig 97 bérlőt pereltek be a kilakoltatás, illetve az adósság behajtása érdekében, a bíróság egyelőre hét esetben hozott jogerős ítéletet, az érintett lakóknak pedig a tervek szerint még ebben a hónapban ki kell költözniük.

Jóval kedvezőbb a helyzet Marosvásárhelyen, ahol az önkormányzathoz tartozó 543 szociális lakás közül 41-ben halmoztak fel adósságot: ezeknek a háztartásoknak összesen 11 ezer lejt kell leróniuk. Ezek közül 38 olyan lakás van, ahol már két hónapja nem fizettek, az ott élőknek felszólítást küldtek – közölte Cosmin Blaga, a városháza sajtóirodájának munkatársa. Jelenleg ugyanakkor három család ellen perel a vásárhelyi önkormányzat. A fiatalok számára épített ANL-lakásokban a 331 lakrészből 15 rendelkezik összesen 7867 lejes tartozással.

Van, ahol napirenden vannak a számlákkal

Sepsiszentgyörgyön ezzel szemben napirenden vannak a számlákkal és lakbérrel az önkormányzat tulajdonában lévő szociális ingatlanokban élők – mindez a következetes és szigorú szociális politikának köszönhető. Tischler Ferenc alpolgármester lapunknak kifejtette: mindezt úgy érték el, hogy rendbe tették a szociális védőháló alsó szintjét, azaz korszerűsítették az éjjeli menedékhelyet, így ha valakit az adósságok miatt kilakoltatnak, nem az utcára kerül, hanem az éjszakai szállóra, a kiskorúakat pedig a szakhatóságok veszik gondjukba. Az éjjeli menedékhelyen szakemberek segítenek, hogy az oda kerülők újra talpra állhassanak, kaphassanak lakást, és egyesíthessék családjukat.

Tischler elmondta, nem történt sok kilakoltatás, mert az érintettek megértették, hogy ha meg akarják tartani a lakást, fizetniük kell a bért. „Akinek a tartozása eléri az ezer lejt, azonnal küldjük az iratait a törvényszékre, majd a végrehajtóhoz. Ötnapi napszámból ki lehet fizetni a közköltséget és a bért, a többi tizenöt napi bevételből pedig el kell tartani a családot. A szakemberek abban segítettek, hogy megtanítsuk ezeknek az embereknek beosztani a pénzt, megváltoztatni a prioritásokat, hogy a normális élethez először is a lakhatási körülményeket kell biztosítaniuk a családjuk számára” – magyarázta az alpolgármester.

Hozzátette: arra ösztönzik a lakókat, ha valamiért nem tudnak fizetni, idejében szóljanak, hogy közösen keressenek megoldást. A tavalyi év végén harminc per volt folyamatban, viszont egyetlen esetben sem kellett kilakoltatni, mert az alperesek időközben kifizették az elmaradást. Tischler azt is elmondta: más a helyzet az ANL-lakásokkal, mert az ott élők nincsenek szociálisan hátrányos helyzetben. Ezekből a lakrészekből az elmúlt két évben hét családnak kellett kiköltöznie.

Kolozsváron sem jellemző az adósság felhalmozása az önkormányzat felé – tudtuk meg Iulia Perşă városházi szóvivőtől. Mint lapunknak kifejtette: március végi adataik szerint a 172 ANL-lakrész közül csak háromnak van három hónaposnál régebbi elmaradása a lakbér tekintetében. Az 1218 szociális lakásban élő család közül ugyanakkor 234-nek volt elmaradása múlt hónapban.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »