Sokkal kevesebbet árulunk el magunkról a Facebookon, mint régen

Sokkal kevesebbet árulunk el magunkról a Facebookon, mint régen

Milliónyi karakter, szelfik, videók: a Facebook mára a 21. század önkifejező eszközévé nőtte ki magát. Észrevétlenül ivódott be az életünkbe, rendületlenül követi minden lépésünket. Megtudhatjuk általa, mikor házasodunk, de még azt is elbírálja, mi a fontos számunkra, egyre több betekintést enged magánéletünkbe. Vagy mégsem?

 

Csökkent a saját bejegyzések, posztok száma

 

A legújabb felmérések szerint nagyot változott a közösségi oldalon uralkodó hangulat. Az emberek ma már jóval ritkábban nyújtanak betekintést magánéletükbe, érzéseiket sem szeretik nyilvánosan közölni úgy, mint azelőtt.
A felhasználókkal kapcsolatos információkat felváltották a videók, bejegyzések, fényképek és más, az interneten talált érdekességek megosztása. 10-ből már csak alig 4 felhasználó oszt meg hetente legalább egy saját bejegyzést. A Facebook ezáltal kezdi elveszíteni személyes jellegét, és egyre inkább ugyanolyan kommunikációs felületté alakul át, mint sok más az interneten.

 

Miért nem posztolunk annyit, mint régen?

 

Az emberek vélhetően ráuntak arra, hogy magánéletüket a nagyközönség elé tárják. A személyes információkat inkább zárt beszélgetéseken közlik ismerőseikkel.

 

A facebookozók a véleménynyilvánítást már csak egy odavetett lájk formájában teszi meg, avagy legújabban a lájk ikon alternatíváit – az emotikonokat használják fel. (Kép:ite.hu).

 

Képeink megosztásával is problémák vannak

 

Egy 2015-ben készült felmérés szerint a nyaralásról készült fotók feltöltésének kutatásából kiderült, hogy a válaszadók 26 százaléka nem találja magát elég vonzónak ahhoz, hogy saját testéről töltsön fel képeket a közösségi oldalra. További 33% azt mondta, szeret a különböző effektekkel, szűrőkkel játszani, ezért megosztás előtt még megszerkeszti a fotókat. 13 százalékuk saját alakját vagy arcát “javítja fel” különböző szerkesztőprogramok segítségével, hogy szebbnek látszódjon.

 

Közösségi lustaság

 

A felhasználók kétharmada követ valamilyen portált, blogot, híroldalt, ami nem közvetlenül az ismerőseihez kötődik. Így szépen lassan kialakul a “közösségi lustaság”. A facebookozók közel fele ugyanis úgy követi az egyes hírportálokat, hogy elolvassa a megosztott címeket és a felvezető szöveget, de nem kattint tovább a teljes cikkre.

 

A legtöbb facebookozó továbbá  már csak egy odavetett lájk formájában nyilvánít véleményt (86 százalék), megosztani már csak 61 százalékuk szokott tartalmakat, kommentelésre pedig mindössze 55 százalék ragadtatja magát.

 

Egy felmérés szerint a válaszadók 26 százaléka nem találja magát elég vonzónak ahhoz, hogy a testéről töltsön fel képeket. 33% továbbá azt mondta, szeret a különböző effektekkel szűrőkkel játszani, ezért megosztás előtt még megszerkeszti a fotókat. (Kép: 3nions.com)

 

Főleg szórakoztató tartalmat osztunk meg

 

A Facebook azonban mindezek ellenére komoly szereplő. A felhasználók körében a legkedveltebb tartalmak a vicces képek, szövegek és videók. Ezt követi a zene, míg a tudománnyal, technikával kapcsolatos megosztásokat csak a felhasználók körülbelül 45 százaléka kedveli.
A felmérések szerint a legintenzívebb felhasználók között jóval több a nő mint a férfi, az alacsonyabb iskolai végzettségű és a 30 év alattiak. A light kategóriába, vagyis az “ésszel Facebookozók közé” már jóval több férfi, felsőfokú végzettségű, valamint a harmincas éveikben járó felhasználó tartozik.
SME/MTE/24.hu/marketingmorzsak


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »