Sokba van nekünk a kormány autómániája

Két év alatt 640 millió forintot költött a kormány új szolgálati kocsik beszerzésére – írta szombaton a Nol.hu.

A lap kiderítette, hogy több miniszter is szemet vetett az Orbán Viktor használta Volkswagen Multivanre, a kívánságot pedig tett követte, így az állami autóflottát ke­zelő Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) az előző két évben tíz kisbuszt szerzett be 161,5 millió forintért.

2011 és most

Egyszer már volt egy hivatalosan bejelentett nagy bevásárlás: 2011-ben 600 milliót költöttek 97 Skoda Superbre, az indoklás pedig az volt, hogy mivel az állami vezetőket régi, többéves járművek szolgálják ki, amelyek sokszor lerobbannak, újakat olcsóbb venni, mint a régieket javítgatni folyton. A tavalyi nyilvántartás adatairól mi is beszámoltunk: a kormányzati vezetők összesen 144 járművet használhattak, főként Skoda Superbet (115), illetve Skoda Octaviát (11), de akadt még néhány Audi A6-os, Volkswagen Passat, Volkswagen Multivan és Ford S-Max is.

A Nol.hu most a KEF-nél érdeklődött az autóbeszerzésekkel kapcsolatban. A főigazgatóság válaszában azt írta: 2014-ben és 2015-ben is lefolytattak egy-egy közbeszerzést, mindkettőt az állami szolgálati autók fő beszállítója, a Porsche Hungaria Kft. nyerte, és mindkét alkalommal a legújabb modelleket szerezték be. Két év alatt összesen 72 autót vásároltak 640 millió forintért. Míg a VW Multivanok ára járművenként 15-16 millió forint volt, az új Skoda Superbek ára 8–9,7 millió forint között mozgott.

Hódít a kisbusz

A Népszabadság utánajárt, hogy a miniszterek közül ki milyen típust használ. Kiderült, hogy Rogán Antal tavaly, kormányba való belépése után kapta a 2015-ben forgalomba helyezett Multivant az állami flottából, Balog Zoltán az idén válhatott meg régi autójától, és a német kisbuszt választotta Szijjártó Péter külügy- és Seszták Miklós fejlesztési miniszter is. Lázár János esetét meglepőnek nevezik, mert mint írták, a tavaly júliusban megjelent juttatási listán még egy 2014-es Skoda szerepel, a KEF viszont egy 2015 év végi beszerzésről írt lapuknak. Ebből úgy tűnik, hogy a miniszter két éven belül lecserélte a szolgálati autóját.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »