Sokba kerülhet a menekültek be nem fogadása

Ideiglenesen felmentést kaphat egy EU-tagállam az alól, hogy részt vegyen a menekültek elhelyezésében, de ez esetben 250 ezer euró szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie minden egyes olyan menedékkérő után, akit egyébként az új rendszer alapján neki kellett volna elhelyeznie – áll az Európai Bizottság most megjelent közleményében. A bizottság ma tette közzé az új közös menekültügyi rendszer megteremtésére vonatkozó javaslatait, ebben szerepel ez a kitétel is. A lényegében alkalmazhatatlanná vált dublini rendszert felülíró új szisztéma alapja a szolidaritás, illetve az, hogy egyes uniós államokra ne rójon a többiekhez képest aránytalanul nagy terhet a menekültek befogadása.

A bizottság ma azt is javasolta, hogy Törökország június végéig kapja meg a vízummentességet a schengeni övezet uniós országára, eleget téve ezzel a márciusi megállapodásban vállaltaknak.

Ezen felül javasolják a tanácsnak, hogy öt országnak további hat hónapig engedélyezzék az ellenőrzés fenntartását az alábbi, a schengeni övezeten belüli határokon: Ausztria az osztrák-magyar és az osztrák-szlovén határon; Németország a német-osztrák határon; Dánia a Németország felé tartó kompok kikötőjében és a dán-német határon; Svédország a déli és nyugati kikötőkben, valamint az Öresund hídon; Norvégia a Dánia, Németország, illetve Svédország felé tartó kompok kikötőiben.

Szerző: VG


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »