Sokba kerül Lenin „konzerválása”

Sokba kerül Lenin „konzerválása”

Tizenhárommillió rubelbe, vagyis 785 ezer lejbe kerül, hogy 2016-ban élethű formában tartsák fenn Vlagyimir Iljics Leninnek, a bolsevik forradalom vezetőjének földi maradványait – jelentették orosz hírügynökségek az állami beszerzések portáljára hivatkozva.

foto-7-770x470_b

A megrendelő az orosz Szövetségi Őrszolgálat (FSZO). Az „orvos-biológiai műveletek” megrendelésről szóló dokumentum a kiválasztott szolgáltatót nem nevezi meg, de sajtóértesülések szerint a munka elvégzésének jogát a Gyógy- és Illatos Növények Összoroszországi Tudományos Kutatóintézete nyerte el. A szerződés értelmében a szolgáltatást 2016 novemberéig el kell végezni.

Az 1924. január 21-én elhunyt Vlagyimir Iljics Lenin (Uljanov) földi maradványait a Vörös téren, a számára felépített mauzóleumban őrzik. Halála után testét bebalzsamozták. Elhantolásáról az elmúlt években többször is vita bontakozott ki. Vlagyimir Putyin erről úgy nyilatkozott, hogy a kérdést „óvatosan” kell megközelíteni, elkerülendő „a társadalom megosztását”.

Jövőre lesz egyébként az orosz bolsevik forradalom 100. évfordulója. A Szövetségi Őrszolgálat feladata az ország vezetőinek és azok kommunikációjának védelme. Az FSZO-nak katonai és polgári állománya is van. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »