Sokat dolgozik, keveset él a romániai átlagpolgár

A romániai átlagpolgár, bár rosszul keres, ledolgozza élete kétharmadát, pénze legnagyobb hányadát pedig arra költi, hogy javítsa életminőségét – rajzolt fantomképet a Mediafax hírügynökség a különböző statisztikák alapján.

Mint emlékeztetnek, az átlagos romániai polgár számolhat a várható legrövidebb élettartammal európai uniós viszonylatban, alig 72 évvel. 19 évesen elkezd dolgozni, majd 65 évesen nyugdíjba megy, de azért utána is dolgozik, hogy támogathassa gyerekeit és főként unokáit.

Egy átlagos háztartásban három fő él, akik összesen mintegy 640 eurót keresnek, ebből fedezik az átlagosan 540 euróra rúgó kiadásokat. Az átlagpolgár bevételei valamivel több, mint 38 százalékát fordítja alapvető élelmiszerekre és nem alkoholos italokra, és több mint 6 százalék megy szeszes italra és dohányipari termékekre. Jelentős tételt, 22 százalékot tesznek ki a lakás fenntartásával járó kiadások, a különböző közműszolgáltatások. A legkevesebb, alig 0,9 százalék megy eközben az oktatásra. A vizsgált statisztikák tükrében az átlagos romániai állampolgár éves szinten kevesebb mint 100 eurót költ ruhára. Egészségre, higiéniára kevesebb mint 70 euró megy havonta, amivel az utolsó helyen áll európai uniós összevetésben.

Virtuális aktív polgárunknak több mint egy személyt kell eltartania, hiszen 0,8 nyugdíjas és 0,4 munkanélküli (vagy hátrányos helyzetű, illetve fogyatékkal élő) jut rá. A prognózisok szerint pedig ez az arány 2030-ra meg fog kétszereződni, vagyis egy munkaképes romániainak két szociális ellátottat kell majd eltartania. A romániai átlagpolgár ugyanakkor heti több mint 40 órát dolgozik napi nyolc órában (ez az egyik leghosszabb munkaidő Európában), és részmunkaidőben is tevékenykedik még mintegy heti 14 órát. Ezért azonban alig valamivel több, mint 2000 lejt (mintegy 450 euró) kap, amivel szintén az európai rangsor végén kullog.

Munkavállalóként egyébként híressé vált az Európai Unióban, mivel fizetése (és a többi költség, amit a munkáltatójának kell fedeznie) a 2016-os év folyamán több mint 15 százalékkal nőtt. Ám ez nem mondható el a teljesítményéről, ami a vizsgált időszakban alig 8 százalékkal bővült.

Bálint Eszter
kronika.ro


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »