Sokan megsérültek az éjszakai zavargásokban Idomeninél

Könnygázt és kábító gránátokat vetettek be migránsok ellen a görög-macedón határon. A menekültek egy vasúti kocsit tolva akarták áttörni a határzárat. A konfliktusban több százan vettek részt. A kisgyermekes családok a környező mezőre menekültek.

Este fél 9 körül kezdődött a migránsok tiltakozása – tudósított a helyszínről Muci Attila. Egy több száz fős csoport kövekkel kezdte dobálni a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. A tömeg megpróbált egy üres vasúti vagont is áttolni azon a helyen, ahol a rendőrségi buszok eltorlaszolják a síneket, hogy a bevándorlók ne jussanak el a macedón határon található kapuhoz.

A tudósító információi szerint a migránsok közül sokan megsérültek, többen a könnygáztól kaptak sérüléseket, és sok kisgyermekes család a csípős gáz elől a környező mezőre menekült. Az összecsapás az éjszaka folyamán is tartott, és a rendőrök között is vannak sebesültek. A migránsok kukákat gyújtottak fel. Továbbra is rendkívül feszült a helyzet Idomeninél – hangsúlyozta a tudósító.

Jelenleg 9 200 ember tartózkodik a táborban, azonban kiderült, nem pontosak a görög hatóságok becslései, éppen ezért tervezik az összes, Görögországban tartózkodó migráns nyilvántartásba vételét május 30-tól a következő fél évben.

A görög rendőrség többnyire tétlenül szemléli az összecsapásokat – szögezte le a tudósító. Az összecsapásra is akkor került sor, amikor a migránsok az egyenruhások ellen fordultak, azonban nem jellemző, hogy beleszólnának a különböző migránscsoportok konfliktusaiba.

Igény van a kábítószerre – erősítette meg Muci Attila, ugyanis a saját füle hallatára jelentkezett a vöröskeresztes sátorban egy fiatal férfi, aki elvonási tünetek ellen használt gyógyszert kért.

Mint fogalmazott, a migránsok a szerb-macedón határról és Belgrádból már a szélrózsa minden irányába indulnak.

Vasárnap vagy hétfőn egy presevói humanitárius szervezet elosztópontot létesít a szerb oldalon, ahol élelmiszert, ruhát és információkat kapnak majd a migránsok.

Az erdők tele vannak emberekkel, akik csak arra várnak, mikor játszhatják ki a szerb határőrök éberségét.

Napi 150-300 főről van szó, akik miután eljutnak Belgrádba, vélhetően a magyar határ felé veszik az irányt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »