Sok uniós polgár nem maradhat majd Nagy-Britanniában

Az Európai Unió Nagy-Britannia kiválásának ügyével foglalkozó megbízottja, David Davis vasárnap úgy nyilatkozott, hogy az EU állampolgárainak egy jó része nem maradhat Nagy-Britanniában, ha az ténylegesen kilép az EU-ból.

 

Egyúttal azonban elutasította azokat a becsléseket, hogy 3 millió embernek kell majd elhagynia az Egyesült Királyságot a Brexit miatt, de hozzátette, hogy ha a tényleges kilépés előtt jelentősen megnő az országba belépni akaró vendégmunkások vagy migránsok száma, a brit kormány intézkedni fog a bevándorláshullám megakadályozása érdekében.

 

Theresa May újdonsült brit miniszterelnököt sokan azért kritizálják európai oldalról, mert nem ad biztosítékot arra vonatkozóan, hogy az uniós állampolgárokat nem utasítják ki Nagy-Britanniából. May azzal védekezik, hogy mindaddig nem tehet semmit, míg hasonló biztosítékkal nem szolgálnak az Unió tagállamai is.

 

Davis azt is kiemelte, hogy bár az európai vezetők csak az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok jogainak megtartása esetén ad hozzáférést a briteknek az európai közös piachoz, valószínű, hogy ez utóbbi jogot a britek mindenképp megkapják. „Még csak most kezdenek kialakulni a tárgyalási pozíciók”, mondta a biztos.

 

eTrend.sk

Nyitókép: vox.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »