Sok szempontból emlékezetes volt a tegnap a riói olimpián

Sok szempontból emlékezetes volt a tegnap a riói olimpián

Bukott, felállt, hajrázott, majd megvédte bajnoki címét Mo Farah. Nemcsak a brit hosszútávfutó, de egy Puerto Ricó-i teniszező is sporttörténelmet írt tegnap az olimpián, Michael Phelps pedig búcsúzóul besöpört még egy aranyat.

Az amerikai férfi 4×100-as vegyesváltó nyerte a riói olimpia utolsó úszódöntőjét. A staféta tagjaként Michael Phelps megszerezte pályafutása 23. aranyérmét. Az amerikai úszóklasszis visszavonul.

Michael Phelpsnek van oka az örömre. Páratlan pályafutás áll a háta mögött Fotó: AFP

A jamaicai Elaine Thompson nyerte a női 100 méteres síkfutást. Thompson sokáig együtt futott a többiekkel, majd a táv második felében rákapcsolt, és 10.71 másodperccel lett aranyérmes.

A 100 méteres női síkfutás döntője a riói olimpián. Elsőként a jamaicai Elaine Thompson ért célba Fotó: AFP

A 10 ezer méteres futásban a címvédő Mo Farah a földről állt fel. A szomáliai születésű, de brit állampolgárságú hosszútávfutó 4000 méternél elesett, de 8000 méternél már ő vezetett, és végül a dobogó tetejére állhatott. Ő az első brit futó, aki háromszoros olimpiai bajnok, négy éve Londonban az 5000 métert is ő nyerte.

„Az elmúlt négy év nagyon kemény volt számomra. Négy gyermekem van, akiktől elég sokat voltam távol. Azt hittem, hogy a győzelem ezt feledteti, de nem így volt” – mondta a verseny után Mo Farah.

Bár Mo Farah volt a földön is, végül a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel Fotó: AFP

A nap és olimpia egyik legnagyobb meglepetését a Monica Puig okozta. A Puerto Ricó-i teniszező történelmi aranyat nyert: ő az ország első ötkarikás bajnoka, miután a döntőben legyőzte a német Angelique Kerbert.

Monica Puig megkönnyezte Puerto Rico és egyben saját maga első olimpiai aranyérmét Fotó: AFP

Nem múlt el tegnapi nap világcsúcs nélkül: pályakerékpárban a női csapat üldözőversenyben 4:10.236 perces világcsúcsot repesztett a címvédő brit négyes, ezzel nagyon simán legyőzte a világbajnok amerikai kvartettet.

A Katie Archibald, Elinor Barker, Joanna Rowsell-Shand és Laura Trott összeállítású brit női pályakerékpár csapat megállíthatatlannak bizonyult Fotó: AFP

Az orosz atléták közül utolsóként a távolugró Darja Klisinát is kizárták az olimpiáról, miután új bizonyítékok kerültek elő a szisztematikus orosz doppingolást feltáró, úgynevezett McLaren-jelentéssel kapcsolatban, amelyek őt is érintik.

Az orosz Darja Klisinának ugrott az olimpia Fotó: AFP


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »