Sok halálos áldozatot követeltek az áradások Kínában

Sok halálos áldozatot követeltek az áradások Kínában

Több mint 180 ember halálát okozták áradások, földcsuszamlások Kína leghosszabb folyója, a Jangce mentén, legalább 45 embernek nem találják a nyomát – számolt be a hongkongi South China Morning Post című lap online kiadása hétfőn.

A halottak között van az a 23 ember, akiket föld temetett be Kujcsou tartományban és 8 másik, akik egy leomlott falszakasz miatt vesztették életüket a Hupej tartományi Vuhanban. Szintén Hupejben még 9 embert keresnek, akiket vasárnap este temetett be a hegyoldalról leomlott nagy mennyiségű föld.

Az ország középső és déli részein zuhogó esők következtében kiöntött folyók hét tartományban okoztak károkat mintegy 33 millió embernek.

Fotó: STR / AFP

Nagy erőket mozgósítottak

A hömpölygő víz sok helyütt mosta el a vasutat és tett járhatatlanná úthálózatokat, volt, ahol épülőfélben lévő felüljárót bontott le. A heves esőzések miatt tízezreket költöztettek el, házak ezrei dőltek romba vagy rongálódtak meg, települések útjain közlekednek csónakokkal. Másutt mesterséges tavak keletkeztek. A mentésre mindenütt nagy erőket mozgósítottak.

A Csiangszu tartományi Taj tó vízszintje 4,64 méterre emelkedett, ami azt jelenti, hogy több mint 80 centiméterrel haladja meg a veszélyességi mértéket. A közeli Vuhszi városban a legmagasabb szintű árvízriasztás van érvényben. Hat tartomány száz folyójának vízszintje szintén aggodalomra ad okot, két tó esetében számítanak arra, hogy a következő három napban válnak veszélyessé.

Fotó: STR / AFP

A hét hátralevő részére továbbra is jelentős csapadékot jósolnak az időjárás-előrejelzők, a második felében számítanak a Neptarak nevű trópusi vihar érkezésére Kína délnyugati csücskében.

A szakemberek azt nyilatkozták, hogy a folyók menti megfigyelőszolgálat jól működik, a Jangce főbb szakaszain a gátakat megerősítették, de a kisebb és a közepes méretű folyók térsége kiszolgáltatott az időjárásnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »