Sok embert ölt meg Matthew Haitin

Haitin ugrásszerűen megnőtt a Matthew hurrikán halálos áldozatainak a száma, elérte a 136-ot – jelentette be a belügyminiszter helyi idő szerint csütörtök délben. A legtöbb áldozat a kidőlt fák, a repülő törmelék és az áradások miatt lelte halálát.

Az előző mérlegben még 35 halott szerepelt. Egyetlen településen, a szigetország déli felében lévő Roche-á-Bateau-ban ötvenen haltak meg, és minden elpusztult – mondta.

A legtöbb áldozat a kidőlt fák, a repülő törmelék és az áradások miatt lelte halálát.

Ennél is nagyobb lehet a pusztítás

Az orkán több mint 20 ezer lakást súlyosan megrongált. Francois Anick Joseph belügyminiszter a sajtót tájékoztatva felhívta a figyelmet arra, hogy az adatok csak részlegesek, mert délen egyes körzetekkel nincs kapcsolat, nem tudni, hogy ott mi a helyzet.

A vihar északi irányba tart, jelenleg a Bahamákat ostromolja, és helyi idő szerint csütörtök este éri el majd Florida keleti partjait.

Elnökválasztás, elhalasztva

A természeti katasztrófa miatt a haiti hatóságok elhalasztották a vasárnapra tervezett elnökválasztást. Az ENSZ egyik szóvivője azt mondta, hogy az ítéletidő miatt legalább 350 ezren szorulnak segítségre Haitin.

Korábban négy ember halt meg a trópusi vihar miatt a Hispaniola szigetének keleti felét elfoglaló, szomszédos Dominikai Köztársaságban.

Kedden és szerdán Matthew óránkénti 230 kilométeres széllökésekkel és áradásszerű esőzésekkel tarolt végig Kubán és Haitin.

Még egy hurrikán jön

Közben egy újabb hurrikán alakult ki a térségben: az ötfokozatú skálán az első – a legalacsonyabb – fokozatba tartozó Nicole szélsebessége 130 kilométer körül mozog óránként, és enyhén erősödhet a következő 24 órában. A vihar a lakott települések közül a Bahamákhoz van legközelebb – közölte Miamiban az amerikai országos hurrikán központ.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »