Sok civil meghalt az amerikai dróncsapásban

Legalább 15 civil meghalt, további 13 pedig megsebesült az Afganisztán keleti részén minap végrehajtott amerikai dróntámadásban, amely eredetileg az Iszlám Állam harcosai ellen irányult – jelentette be pénteken az ENSZ, amely a történtek független kivizsgálását sürgette.

A pilóta nélküli amerikai repülőgép szerda reggel mért légicsapást a Pakisztánnal határos Nangarhar tartománybeli Acsin körzetében, amely az Iszlám Állam egyik helyi bástyájának számít. Amerikai tisztségviselők közlése szerint a dzsihadisták egyik állását vették célba.

Az ENSZ afganisztáni támogató missziója (UNAMA) azonban péntekre virradó éjjel kiadott közleményében azt írta, hogy néhány szélsőséges meghalhatott ugyan a támadásban, de az áldozatok többsége civil volt, köztük diákok, egy tanár és egy kormánybarátnak tartott család tagjai.

“Az UNAMA ismételten hangsúlyozza annak szükségességét, hogy a konfliktusban részt vevő felek tartsák magukat a nemzetközi humanitárius jog diktálta kötelezettségeikhez” – olvasható a világszervezet közleményében.

“Az UNAMA felszólítja az (afgán) kormányt és a nemzetközi katonai erőket, hogy indítsanak azonnali, független, pártatlan, átlátható és eredményes vizsgálatot a történtekről” – írja a dokumentum.

A támadás áldozatául esett civilek azért gyűltek össze, hogy köszöntsék a hagyományos éves mekkai zarándoklatot, a háddzsot teljesítő egyik helyi öreget. A társaság aludt a légicsapás kezdetén – számoltak be az esetről szemtanúk.

Az amerikai katonai parancsnokság megerősítette, hogy légitámadást hajtott végre Acsinban az Iszlám Állam harcosai ellen, de egyúttal közölte azt is, hogy információkat gyűjt a civil áldozatokról szóló állításokkal kapcsolatban.

“Minden szükséges intézkedést megteszünk műveleteink során a polgári áldozatok elkerülése érdekében, és folytatjuk az együttműködést az afgán hatóságokkal annak megállapítására, hogy szükség van-e a most történtek alaposabb kivizsgálására” – hangsúlyozták közleményükben az amerikai erők.
Nangarharban az utóbbi hónapokban egyre gyakoribbak a légitámadások, amelyek nagy részét az amerikai katonai erők irányítják.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »