Sok a kérdőjel a manhattani bombatámadás körül

Sok a kérdőjel a manhattani bombatámadás körül

Mégis terrortámadásnak minősítette a New Yorki városvezetés a szombat esti robbanást. New York állam kormányzója szerint ha házi készítésű bomba robbant, azt mindenképpen terrortámadásként értelmezik, de hozzátette: semmi jel nem utal arra, hogy az elkövetőknek bármilyen nemzetközi terrorszervezettel kapcsolata lett volna. A manhattani robbanásnak huszonkilenc sérültje van, egyikük állapota súlyos.

Fél nappal a robbanás után is le van zárva az a manhattani utca, ahol helyi idő szerint szombat este 9-kor robbanás volt. Egyelőre nem tudni, pontosan mi történt, de a gázrobbanást azonnal kizárták a hatóságok. A kormányzó szerint minden bombatámadást automatikusan terrortámadásnak minősítenek, de egyelőre semmi nem utal arra, hogy nemzetközi terrorszervezetnek köze lett volna a robbantáshoz.

„Jelenleg semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy bármiféle nemzetközi terrorszervezetnek köze lenne ehhez a robbanáshoz. De a nyomozás még nagyon az elején tart. A helyszínen az FBI gyűjtötte össze a bizonyítékokat, és eközben találtak egy másik bombát is, ami nem robbant fel. Ezt bevitték további vizsgálatra. Tegnap este New Jersey-ben is volt egy kisebb robbanás, de jelenleg semmi nem utal arra, hogy a két esetnek köze lett volna egymáshoz” – nyilatkozta Andrew Cuomo, New York állam kormányzója.

A nyomozást nehezíti, hogy a robbanásról csak olyan köztéri kamerafelvételek vannak, amik pont a helyszínt nem mutatják. Huszonkilenc sérült volt, de mind elhagyhatták a kórházat. A nyomozók egy kuktában házilag átalakított bombát találtak néhány épülettel arrébb. Hasonló eszköz robbant 2013-ban a bostoni maraton célegyenesében is és 2010-ben egy New York-i lakásban.

„Ma annyit tudunk mondani, hogy türelmesnek kell lennünk. Nem akarunk idő előtt következtetéseket levonni, meg kell ismernünk az ügy minden részletét. Annyit tudunk biztosan, hogy egy bombatámadás történt, ami egy komoly támadás volt. De egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy ki volt az elkövető, mi volt a indíték, politikai motiváció, személyes bosszú? Egyelőre nem tudjuk” – közölte délutáni sajtótájékoztatóján Bill De Blasio polgármester.

Az érintett kerület, Chelsea Manhattanen belül is felkapott helynek számít, sok bár és szórakozóhely van itt. Most ezer rendőrt mozgósítanak a kiemelt helyszínek védelmére.

„Mindenki üzeneteket írogatott a barátainak, hogy Úristen, tényleg mindenki jól van, senki nem volt-e azon a környéken. Hát, pánik volt. A metrók ezen a környéken nem járnak, és amit én tapasztalok, az az, hogy senki nem is akarja használni a mai napon a metrókat. Mindenki igyekszik taxival közlekedni. Az utcákat ellepték a rendőrök és tűzoltók, helikopterek járnak” – nyilatkozta Soós Beáta, a Manhattanben élő magyar étteremmenedzser a Hír TV-nek.

Szombaton két másik támadás is történt az Egyesült Államokban. A New Yorkkal szomszédos New Jersey-ben egy házilag készített csőbomba robbant egy futóverseny helyszínén. A kanadai határ közelében, Minnesotában pedig egy bevásárlóközpontban késekkel sebesített meg 8 embert egy férfi, akit egy szolgálaton kívüli rendőr lelőtt. A minnesotai elkövetőt az Iszlám Állam terrorszervezet az interneten saját emberének nevezte, és azt állították, hogy ők biztatták a támadásra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »