Sok a dolguk a hegyimentőknek

Sok a dolguk a hegyimentőknek

Több mint 2100 személy szorult a hegyimentők segítségére július folyamán a Salvamont hegyimentő-szolgálat felmérése szerint, harminc százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

hegyimentok_b

Az Argeş megyei hegyimentő-szolgálat vezetője, Ion Sănduloiu szerint ez a szám nem tartalmazza azt a tizenöt-húszezer személyt, akik a hegyekben szervezett versenyek résztvevőiként kaptak segítséget hegyimentősöktől. Továbbá, a tavalyi adatokhoz képest 5–30 százalékkal több rendezvényen kellett beavatkozniuk hegyi mentős testületeknek a hegyvidéki megyékben.

A növekedést a szakértők szerint az egyre több turista és a kiszámíthatatlan hegyvidéki időjárás okozza. Júliusban naponta 350–550 hegyimentős teljesített szolgálatot hegyvidéki útvonalakon, a több mint száz hegyimentőbázison és -állomáson, illetve azokon a helyeken, ahol gyakran szerveznek sporteseményeket. A 375 mentési beavatkozás közül tizennégy esetben a sürgősségi mentőszolgálat, a SMURD, a tűzoltóság vagy a hegyi csendőrség munkatársai is részt vettek.

Ion Sănduloiu szerint 258 orvosi beavatkozást és elsősegélynyújtást jelentettek be a mentőszolgálatok munkatársai, amelyeket az állandó és a szezonális hegyimentő-állomások egészségügyi központjaiban és orvosi rendelőiben végeztek el. Ezek közül 175 esetet vett át a sürgősségi mentőszolgálat vagy a SMURD, illetve öt esetben légi úton is szállítottak betegeket különböző orvosi intézményekbe.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »