Soha többé nem lép fel az LGT

Soha többé nem lép fel az LGT

„Bármennyire is nehéz ezt kimondani, leírni, de mi hárman, Karácsony János, Presser Gábor és Solti János, az LGT tagjai azt szeretnénk tudatni azokkal, akiket érdekel, akik szerették a zenénket, dalainkat, hogy Somló Tamás halála után zenekarunk többé nem lép fel. Tomit nem lehet pótolni, és mi nem is gondolunk semmi ilyesmivel próbálkozni” – olvasható a közleményben, amely Presser Gábor Facebook-oldalán jelent meg vasárnap délután.

1lgt666_b

A legendás LGT zenekar vezetője azt írta, köszönetet mondanak mindazoknak, akiktől a hosszú évek alatt szeretetet, biztatást kaptak, azoknak, akik segítették munkájukat, akik eljöttek a koncertjeikre, akik hallgatták, tudták a dalaikat, akik gyűjtötték a felvételeiket. „Csodálatos volt nektek játszani” – zárja Presser a közelményt, amelyet Karácsony János és Solti János is aláír.

Az LGT gyors egymásutánban két emblematikus tagját is elveszítette nemrég, Somló Tamás után a zenekar alapító dobosa, Laux József is elhunyt augusztus elején. Négy évvel ezelőtt egy, a Hvg.hu-nak adott interjúban Somló arról beszélt, hogy nincs értelme befejezniük a zenelést, és a legszebb halál az lenne, ha a színpadon hunyna el valamelyikük. „Nincs értelme befejezni, mert ameddig élünk, zenélünk. Különben sincs ennek a zenés szakmának történelmi kultúrája. Senki nem mondta, hogyan kell abbahagyni. Szerintem a Rolling Stones is úgy fogja abbahagyni, hogy a színpadon meghal valamelyikük” – mondta Somló Tamás.

Presser Gábor hosszú időn át volt zenésztársa Somlónak. „1968 lehetett, amikor először találkoztunk, gyakorlatilag váltottuk egymást az Omega együttesben. Tamás akkor indult el az artista pályán, miközben zenélt is. Az Omegában csak néhányszor játszottunk együtt, miután én beléptem, ő éveket töltött külföldön artistaként, aztán összefutottunk az LGT-ben, ennek már 43 éve” – mondta Presser. Úgy fogalmazott, Somló Tamás színpadi jelenléte nagy húzóerőt jelentett a zenekar számára és zenészi képességeit mutatta az is, hogy amikor Frenreisz Károly helyett belépett az LGT-be, néhány hét alatt megtanult basszusgitározni. A zenekart 1971. április 6-án alapították, aktívan 1982-ig zenéltek, 1992-ben még búcsúturnét tartottak, két albumuk is megjelent. Különböző alkalmakkor még így is összeálltak, több nagy koncertet is tartottak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »