Smer-győzelemmel maradna a keményvonalas migránspolitika

Smer-győzelemmel maradna a keményvonalas migránspolitika

Várhatóan Robert Fico és a szociáldemokraták nyerik a parlamenti választást Szlovákiában. A törvények szerint két héttel a választás előtt már nem lehet új felmérést készíteni, de a február közepén közzétett adatok alapján Fico és a Smer 35-38 százalék körüli győzelemre számíthat – koalíciós partnerük a magyarellenes nacionalista párt lehet. A szavazás este tíz óráig tart.

Szlovákia miniszterelnöke családjával érkezett a szavazóhelyiségbe. Robert Fico várhatóan kormányfő marad, de a voksolás előtti felmérések szerint koalícióra kényszerülhet. „Sok párt juthat be a parlamentbe, ami nem jó, mert instabilitáshoz vezet, de a döntés a nép kezében van. Bármilyen eredmény születik, tiszteletben fogom tartani” – közölte a miniszterelnök.

Elemzők szerint elképzelhető, hogy Ficóék a magyarellenességükről ismert nacionalistákkal állnak össze, ha egyedül nem szereznek többséget. Az ellenzék kormányra kerülésére kevés esélyt látnak a politológusok. „A hagyományos ellenzéki pártoknak csak akkor van esélyük, ha még a nacionalistákkal együtt is kevés Fico többsége. De az ő hatalomra kerülésük nem valószínű, mert akkor korrupciós nyomozásokat kellene kezdeni” – vélekedett egy politológus.

Fico győzelme azt jelentené, hogy maradna a keményvonalas migránspolitika, azaz a kötelező uniós kvótarendszer elutasítása. A migránskérdés kulcstéma volt a kampányban is. „Nem valószínű, hogy a Smer változtat a menekültekkel kapcsolatos álláspontján, hiszen a felmérések is azt mutatják, a polgárok többsége elutasítja például a kötelező kvótákat. Az ellenzéki pártoknál viszont elképzelhető, hogy retorikát váltanak. A választások előtt épp az említett közhangulat miatt nagyon óvatosak voltak migránsügyben, és ez a visszahúzódó magatartás az, ami az új kormány megalakulása után esetleg változhat” – számolt be Csenger Ferenc, a Hír TV pozsonyi tudósítója.

A szlovákiai magyarságot két párt képviseli. A Bugár Béla vezette Híd – Most jelenleg is parlamenti párt, míg a Magyar Koalíció Pártjának bekerülése kérdéses.

Az urnákat este tíz órakor zárják, ezután először az exit poll eredményeket, majd a részeredményeket közlik. A hivatalos végeredményt vasárnap délelőtt jelentik be.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »