Skarlát két sepsiszentgyörgyi óvodában

Skarlát két sepsiszentgyörgyi óvodában

Fertőző betegség kering két sepsiszentgyörgyi óvodában, s noha járványról nem lehet beszélni, az érintett csoportok működését néhány napra felfüggesztették. Sebastian Cucu prefektus tegnap még az óvodák bezárását is kilátásba helyezte, dr. Sántha Ferenc megyei főjárványtanász szerint azonban erre nincs szükség, legalábbis egyelőre.

A sztreptokokkusz baktérium sokféle, jelenleg a skarlátot okozó fajával küzdenek. A régiesen vörhenynek nevezett légúti betegség könnyen terjed (elsősorban cseppfertőzéssel, de közös használati tárgyakkal is), oltás nincs ellene, de a penicillinkezelésre nagyon jól válaszol, már háromnapi gyógyszerezés után is megszűnik fertőző hatása, de a tíznapos kúrát végig kell vinni, mert ha rosszul kezelik, akár három hónapig is fertőzhet még, később pedig szövődményeket okozhat. Aki egyszer átesik egy ilyen fertőzésen, az nem lesz többet skarlátos, de a baktériumot hordozhatja és tovább is adhatja – magyarázta a járványtanász.

Járvány megyénkben 1989 óta nem volt, de hullámokban jelentkezett a betegség: 2007-ben például 65 gyermek volt skarlátos Háromszéken, tavaly 8, azelőtt 12. Idén februárban 2, márciusban 4, áprilisban 3 esetet jegyeztek, májusban hetet, ebben a hónapban már ötöt, két kisebb közösségben: hármat a Pinokkió, kettőt pedig a Csipike óvodában, vélhetően egymástól kapták el a gyermekek (egy tüsszentés is elég hozzá).

Dr. Sántha Ferenc közölte: idén Sepsiszentgyörgyön aktívabbak a sztreptokokkuszok, ennek egyik oka a páradús levegő. A kórokozót garatváladékból mutatják ki, és mivel 123 mintából 33 volt pozitív (26,83 százalék), a fertőzés terjedését úgy próbálták megállítani, hogy a két érintett csoportból mindenkit hazaküldtek; vissza az mehet, akinek az orvosa igazolja, hogy legalább három napig rendszeresen, előírás szerint szedte a gyógyszert.

Sajnos, vannak olyanok, akik nem viszik végig a tíznapos kúrát, és olyan baktériumhordozók is, akik teljesen egészségesek (már védettséggel rendelkeznek); az óvodai alkalmazottaknál eddig nem találtak semmit, de a vizsgálatokat megismétlik.

Demeter J. Ildikó
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »