Simon Peresz jobban van

Simon Peresz jobban van

Továbbra is lélegeztetőgépen tartják, de enyhe javulást észleltek kezelőorvosai szerdán az előző este súlyos agyvérzést szenvedett, Nobel-békedíjas Simon Peresz volt izraeli elnök egészségi állapotában.

A Tel-Aviv melletti Siba kórház egyik épületének várócsarnokában szerda délután megtartott rögtönzött sajtótájékoztatón a kórházat vezető Jichák Kreisz professzor elmondta, hogy Izrael 2014-ben visszavonult kilencedik államfőjét orvosi okokból továbbra is lélegeztetőgépen és mesterséges kómában tartják.

Jelenlegi egészségi állapotát a súlyos, de stabil kijelentéssel jellemezték az orvosok.

Nem műtötték meg

Amikor egy rövid időre az altatószerek csökkentésével felébresztették, akkor értette az orvosok kérdéseit, és képes volt ezt tudomásukra hozni. Személyes kezelőorvosa és egyben veje, Rafi Valden professzor szerint a kóma csökkentésekor Peresz megszorította a kezét, reagált szavaira, értette, amit mondtak neki.

A kilencvenhárom éves politikust a családdal egyetértésben nem műtötték meg agyvérzése után kedd éjszaka, mert túl sok veszéllyel járt volna korábbi szívproblémái és idős kora miatt.

Ha felépül betegségéből, akkor hetekig, hónapokig tartó gyógyulási folyamatra lehet számítani, és egyelőre nem világos, hogy milyen mértékű maradandó károsodás érte szervezetét az agyvérzés nyomán.

Véreskezű háborús bűnösnek nevezték

Szerdán az izraeli parlament, a Kneszet képviselői közül számosan – politikai nézeteiktől függetlenül – jobbulást kívántak az idős szociáldemokrata politikusnak. Ugyanakkor komoly közfelháborodást okozott, hogy az egyik arab képviselő véreskezű háborús bűnösnek nevezte a Nobel-békedíjas Pereszt, aki a kilencvenes évek elején a kezdeményezésére megindított oslói palesztin–izraeli békefolyamatért kapta kitüntetését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »