Simicskó: Brüsszel igazolja a terror és a migráció kapcsolatát

A párizsi és a brüsszeli terrorcselekmények egyértelműen igazolták, hogy a terrorizmus kihasználta a kontinenst megcélzó népvándorlást – jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter pénteken Pozsonyban Közép-Európa legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai fórumán, a Globsec 2016 konferencián.

A miniszter erről újságírók előtt nyilatkozva beszélt azt követően, hogy a fórumon kétoldalú találkozókon tárgyalt Ursula von der Leyen német és Peter Gajdos szlovák védelmi miniszterekkel. A bilaterális egyeztetések során aktuális biztonságpolitikai kihívások kerültek terítékre, egyebek mellett a migráció, a terrorizmus és az Iszlám Állam elleni harc kérdéseiről esett szó.

Európa későn ébredt

Simicskó István a német védelmi miniszterrel tartott találkozóján elhangzottakat összefoglalva úgy értékelte: a korábbiakhoz képest a német politikusoknál is érzékelhető némi „hangsúlyeltolódás” a migrációval összefüggő biztonságpolitika terén.

„Későn ébredt fel Európa, és ezt most már láthatóan elismerik német vezető politikusok is”

– mutatott rá Simicskó István, megjegyezve: a kockázatok láttán beindulni látszik egy védelmi mechanizmus. Hozzátette: a történteket másképpen nem is lehetne „értékelni”, hiszen a párizsi és a brüsszeli terrorcselekmények egyértelműen igazolták, hogy a terrorizmus kihasználta a kontinenst megcélzó népvándorlást.

Rengeteg tanulság

A magyar honvédelmi tárca vezetője szerint német partnere maga is elismerte, hogy az illegális migránsokat nem lehet Európába engedni, ellenőrző mechanizmusokra van szükség, és azt is, hogy az európai külső határok védelme nem volt biztosított, amiből okulni kell, és ezt a védelmet meg kell erősíteni. „Számos tanulsága volt az elmúlt egy évnek, és ez most érzékelhetővé vált” – jegyezte meg a fórumon elhangzottakra utalva Simicskó István.

A Globsec konferencia első, pénteki napjának programján még több két- és többoldalú találkozó szerepel. A rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajló rendezvényre a világ hetven országából csaknem ezer vendéget, köztük állam- és kormányfőket, jelenlegi és volt minisztereket, kül- és biztonságpolitikai, illetve gazdasági szakértőket, elemzőket hívtak meg. A konferencia vasárnap ér véget.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »