Simándy József-emléktáblát avattak Veresegyházon

Simándy József-emléktáblát avattak Veresegyházon

Szeptember 18-án, vasárnap Simándy József operaénekes születésének 100. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak az előadóművész tiszteletére Veresegyházon. Beer Miklós áldotta meg a városban egykor kántorként szolgáló művész emléktábláját.

Az évfordulós rendezvényen jelen volták a Simándy család tagjai, Pásztor Béla polgármester, Beer Miklós püspök, az egyházközség képviseletében pedig Molnár Zsolt plébános és Kovács Lajos jezsuita atyák. Az eseményről Petneházy András készített beszámolót.

Pásztor Béla polgármester köszöntőjében elmondta, miért tartotta Veresegyháza fontosnak az emlékállítást. A polgármester szólt arról, hogy Simándy Józsefet ő maga is személyesen ismerte, és nagyon tisztelte.

Az operaénekes özvegye, Simándy Józsefné és Pásztor Béla leleplezték a Szent Erzsébet-templom falán elhelyezett emléktáblát, amelyen Simándy József rövid életrajzán kívül szó esik a Veresegyházon ellátott kántori szolgálatáról is. A Módy Péter szobrászművész által készített tábla legalján a Bánk Bán Hazám, hazám című betétdalának első sora olvasható, szöveggel és kottával együtt.

Az ünnepségen beszédet mondott Simándy József fia, Simándy Péter.

„Amikor az Úristen áldását kérjük a táblára, abban benne van az a szándék, hogy az Úr elgondolása szerint akarunk itt megállni”- fogalmazott Beer Miklós püspök a tábla megáldásakor. Végül Simándy Józsefné, Beer Miklós és Pásztor Béla koszorút helyeztek el az emléktábla alá. A hazaindulókat a Bánk Bánból a Hazám, hazám című dal búcsúztatta az operaénekes előadásában.

Fotó: Petneházy András

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »