Sikerülhet legyőzni a HIV-fertőzöttséget

Sikerülhet legyőzni a HIV-fertőzöttséget

A történelemben elsőször esélyes egy brit férfi arra, hogy teljesen kigyógyuljon HIV-fertőzöttségéből. Olyan gyógymódban részesül, amelyet öt különböző egyesült királyságbeli egyetem nemrég fejlesztett ki.

hiv_fertozes3334_b

A 44 éves férfi egyike annak az 50 személynek, akiken először tesztelik az új gyógymódot, amely a betegséget már lappangó állapotában is megtámadja. A tudósok azt állítják, hogy a vírus jelenleg teljes mértékben kimutathatatlan a férfi vérében, azonban ez az eredmény azoknak a gyógyszereknek is köszönhető, amelyeket a páciens bevesz, azonban ha a „lappangó” sejteket is sikerül eltávolítani, az a teljes gyógyulást jelentheti – írta internetes oldalán a brit The Telegraph.  

A HIV ellen azért nehéz küzdeni, mert a vírus az immunrendszert támadja meg, a gp120 sejtmembrán fehérjéin keresztül képes kötődni a CD4+T limfocitákhoz. A mostani gyógymód kétlépcsős. Egyrészt a vakcina segíti a szervezetet felismerni a fertőzött sejteket, hogy meg tudjon szabadulni ezektől. Másrészt a Vorinostat nevű gyógyszer aktiválja a T limfocitákba beépült vírust, így az immunrendszer észreveszi ezeket. A világon több mint 37 millió HIV-fertőzött él – ha tényleg működő gyógymódról van szó, nagyon sokaknak jelentenek segítséget.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »