Sikerre viszi-e a román kapitány a magyar sztárcsapatot?

Sikerre viszi-e a román kapitány a magyar sztárcsapatot?

A BL-döntő visszavágója, román–magyar párharc, Bukarest–Győr. Az októberben román kapitánnyá váló Ambros Martín edző megítélésében kulcsmeccs kezdődik pénteken este, magyar idő szerint 17 órától. Eltűnik vagy felerősödik az iránta érzett szurkolói ellenszenv. Latolgatunk.

Ambros Martín, a Győri Audi ETO spanyol edzője kapott hideget-meleget a szurkolóktól, amikor október elején nyilvánossá vált, hogy a román női válogatott szövetségi kapitánya lett. Amikor az Nso.hu közölte a szurkolókhoz írt nyílt levelét, száznál is több hozzászólást kapott, és nemigen állt mellé senki, sokan úgy vélekedtek, a két nemzet viszonya miatt a helyzet tarthatatlanná vált, az edzőtől meg kell válnia a Győrnek.

Martín arról írt, régóta dédelgetett vágya, hogy egy válogatottnál is megméresse magát, Bajnokok Ligáját nyert már játékosként és edzőként is – a Győrrel –, de az olimpia még nem adatott meg neki. Tavasszal átmenetileg a magyar hölgyek kapitánya lehetett, – ő azt mondja – végleg is maradt volna, de a hazai szövetség végül a dán Kim Rasmussent választotta, aki idén májusban Budapesten nyert Bajnokok Ligáját a Bukarest trénereként – a döntőben a Győrt verve.

A spanyol edző levelében igyekezett kifejezni, mit jelent neki Győr, de azt is kifejtette: „Természetesen volt tudomásom arról, hogy nem felhőtlen a viszony a két nemzet között, de a sport szellemében én új feladatot és a kihívást láttam a megbízatásban. Mindig is úgy gondoltam, hogy a sport révén egyesíteni lehet és kell is az embereket, nem pedig szétválasztani, megosztani őket.”

Elültek a hullámok

Szavai finoman szólva sem hatottak meg minden ETO-drukkert. Az eredmények viszont egyelőre jönnek, a BL-ben a dán Midtjyllandot simán, a favoritok közé tartozó orosz Rosztovot nagy meccsen, idegenben sikerült legyőzni. Győri forrásaink szerint a szurkolók között egy hét után érezhetően elcsendesedett a Martín-ellenes hangulat a sikerek következményeként.

Az első hazai BL-meccsen az egyik szurkolói csoport demonstrációra készült

a bemutatásnál, ebből mégsem lett semmi, a fölényes győzelem pedig – átmenetileg? – feledtette az ötletet. A rosztovi diadal után a klub Facebook-oldalán már mindenki a csapatot és a norvég Kari Aalvik Grimsbo kapus nagy védéseit éltette, mellette legfeljebb a játékvezetőket és a szakkommentátort szidta.

De mi lesz pénteken 17 órától Bukarestben? Ambros Martín megítélésében alighanem a kulcsmérkőzés következik most, az eredmény is befolyásolja, hogy a harag csak időlegesen lángolt-e fel.

Martín emberi tulajdonságairól, a játékosokhoz és a hozzánk, újságírókhoz való hozzáállásáról csak pozitívan tudunk írni, magyar és győri szemmel nézve viszont látszanak a hibái is. Több mint négy éve él hazánkban, de ha az emberek szívéhez akar szólni, és igazi a kötödése, nem lenne baj, ha tudna már legalább néhány mondatot magyarul. Egy ibériai szakembernek sem lehetetlen küldetés ez,

Xavier Sabaté, a Veszprém vezetőedzője és a férfiválogatott szövetségi kapitánya ugyanekkor érkezett Magyarországra, és folyékonyan beszéli a nyelvünket.

Hírdetés

Ambros Martín esetében a magyartudás hiánya most nyilvánvalóan azért is került előtérbe, mert Románia szövetségi kapitánya lett, de ezzel párhuzamosan az elmúlt évek rossz igazolásait is felemlegetik neki: túl sok pénzért túl sok külföldi fordult meg Győrben, de kevésből lett húzóember.

Árnyalja a jelenlegi magyar–román ellentétet, hogy péntek este két klub méri össze erejét – megannyi légióssal –, és nem a két válogatott. A decemberi Európa-bajnokságon másképp lesz… A Győrnek korábban kiváló román idegenlégiósai voltak, Aurelia Bradeanu, Simona Gogirla vagy – az osztrák állampolgárságú – Simona Spiridon, valamenyiüket megbecsülték a szurkolók. A májusban Budapesten tartott Győr–Bukarest Bajnokok Ligája-döntőn nemigen lehetett érzékelni a két nemzet ellentétét, Bradeanura senki sem lehet mérges azért, mert már a román együttest szolgálta. Sőt, azok után, hogy a Győri Audi ETO hétméteresekkel elveszítette a finálét, volt olyan győri szurkolói, akinek az ürömben örömöt jelentett, hogy a mindent eldöntő hétméterest éppen Bradeanu lőtte be, így 37 éves korában megadatott neki bukarestiként, ami győriként nem: BL-győztes lett.

A visszavágó most következik.

Különösen fontos szál a fentiekhez, hogy a BL-döntő visszavágójára kerül sor pénteken 17 órától. Ami az ETO-t illeti, erősebb lett május óta, és ennek első számú oka Nora Mork. Míg irányítóból érthetetlen nagy lett tavaszra a túlkínálat a klubban – Kovacsics Anikó, Görbicz Anita és a holland Nycke Groot, akik közül a két magyar sokszor a balszélre szorult, Kovacsics Anikó el is igazolt a Ferencvároshoz –, a BL-döntőn látványosan hiányzott egy hatékony balkezes átlövő. Amit a Veszprém férficsapatának jelentett 2013-ban a szerb Momir Ilic szerződetése balátlövőként – azóta törzstagja a Veszprém a BL négyes döntőjének –, azt jelentheti a Győrnek a norvég Nora Mork, egy hiányposztra a világ (egyik?) legjobbját hozták. Mork alighanem kulcsszereplő lesz Bukarestben is.

 Nora Mork a norvég válogatottal Eb-t és világbajnokságot is nyert. Rióban gólkirály lett, bronzéremmel tért haza Fotó: Javier Soriano / Europress/AFP  

De milyenek a bukarestiek?

Ambros Martín nagyon meresztette a szemét, amikor a szezon elején vele beszélgetve arra utaltunk, inkább gyengült a nagy rivális. Úgy véljük, mégiscsak elveszítette a dán Kim Rasmussen edzőt – akiből ugye magyar szövetségi kapitány lett a logikusnak látszó megoldás, Ambros Martín helyett, aki így összeállt a románokkal –, a Rasmussen utódjaként kinevezett, szintén dán Jakob Vestergaard önéletrajzában pedig nem mutat jól, hogy az elmúlt öt évben négy csapatnál dolgozott, vagyis túl sok időt sehol sem töltött. Más kérdés, hogy nagy csapatokkal volt dolga, a dán Viborg után egyebek között a román Valcea trénere és a német női válogatott szövetségi kapitánya is volt. Az új igazolások Ambros Martín szerint viszont még erősebbé tették a Bukarestet – az eddigi két BL-forduló alapján igaza is van Martínnak és nem is.

Amilyen nagy fegyvertény ugyanis, hogy a román együttes 24-21-re legyőzte otthon a Rosztovot, annyira nem lehet rá büszke, hogy utána 24-21-re kikapott idegenben a Midtjyllandtól, a csoport alighanem leggyengébb formációjától.

A svéd-horvát tengely

A BL-döntőben a hetespárbajjal együtt tizenöt gólt szerző svéd Isabelle Gulldén kulcsember maradt, a Rosztov ellen hat lövésből hatszor talált be. A BL-döntő másik hőse, a horvát Jelena Grubisic kapusként két gólt is bevágott az oroszoknak, a rosztoviak ugyanis rendre üresen hagyták a kaput, hogy hét a hat ellen támadhassanak. A labdavesztések után a norvég Katrine Lunde így tehetetlenül nézhette végig kollégája, Grubisic találatait. Az európai szövetség kiemeli e győzelemben Vestergaard edző szerepét, aki a 43. percben cserélt kapust, Grubisicet Paula Ungureanu váltotta. Bejött a húzás.

Az eddigi alapján viszont a Bukarest kiszámíthatatlan, miközben a Győr – látva a bajnoki eredményeit is – egyre erősebb.

De akárhogy nézzük, a román fővárosban ma este nagy meccsre készülnek a felek, a BL-döntő visszavágójára – amely persze a továbbjutás szempontjából is nagyon fontos.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »