Sikerként adná el a „halállistát” a kulturális alap

Sikerként adná el a „halállistát” a kulturális alap

Kulturális rendezvényektől és alkotóktól kell pénzt elvonnia a Nemzeti Kulturális Alapnak, ha biztosítani akarják a folyóiratok működését, legalább 2016 első felére. A szakmai kollégiumok egyelőre 158 millió forintot voltak kénytelenek átcsoportosítani erre a célra. A kollégiumok kényszerhelyzetben vannak, mert ha nem teszik meg ezt a lépést, akkor a legtöbb folyóirat nem tud megjelenni már az év második negyedévében sem.

Így csak a többi támogatás – például hazai és határon túli alkotói támogatások, kulturális rendezvények, könyvkiadás, színházi előadások – rovására támogathatják a folyóiratokat. Hogy melyik kollégium és milyen támogatásokat kényszerül majd visszanyesni, egyelőre még nem került nyilvánosságra.

„Halállista” és „selyemzsinór”

A legtöbb folyóiratról a szépirodalmi kollégiumnak kell gondoskodnia, de a filmes, színházi, képzőművészeti és ismeretterjesztő folyóiratok támogatására is jelentős összegeket költött korábban a Nemzeti Kulturális Alap, amely abból a célból jött létre, hogy támogassa azt a minőségi kultúrát, amely az alap támogatása nélkül nem születhetne meg. A folyóirat-kultúra tipikusan ilyen terület, hiszen az ismeretterjesztő, irodalmi és művészeti folyóiratok nem tudnak teljes egészében a piacról megélni, ahogy a minőségi kultúra számos más terméke sem.

Márciusban derült ki, hogy a Nemzeti Kulturális Alapot irányító testület, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága 350 milliós éves támogatási keretet állapított meg a magyar folyóiratok támogatására. Ez messze elmarad az elmúlt évektől, amikor évente több mint 700 és 800 millió közötti összeget osztottak szét. A bizottság döntését csak „halállistaként” és „selyemzsinórként” emlegették szakmai berkekben.

Korábban is előfordult már a Nemzeti Kulturális Alapnál, hogy egyik évben több pénz jutott egyes célokra, a másik évben kevesebb, de ehhez hasonló kilengésekre nem volt példa az elmúlt években. Fontos szempont az is, hogy a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása miatt máris időbeli csúszásban vannak a döntések, ezért egyes folyóiratok már az év első hónapjaiban is tartozásokat halmoztak fel, és csak reménykedhettek abban, hogy folytatódik majd a korábbi évek többé-kevésbé kiszámítható támogatási rendszere.

Az NKA szerint ami csökkent, az nőtt

Azonban az idei keret még az átcsoportosított 158 millió forinttal együtt sem lesz elegendő arra, hogy egész évre megoldja a korábban támogatott folyóiratok helyzetét. Ráadásul előfordulhat, hogy az egyes kollégiumoknál az átcsoportosítás miatt olyan célokra sem jut majd pénz, amelyekre korábban rendszeresen áldoztak.

A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága tegnapi közleményében úgy értelmezte a szakmai kollégiumok kényszerű döntését, hogy a kollégiumok 158 milliós hozzájárulásával a folyóiratok támogatása 350 millióról 508 millió forintra növekedett. Arra hivatkoztak, hogy tavaly 368 millió, tavalyelőtt pedig 352 millió forint volt a folyóiratoknak szóló nyílt pályázati keret. Azt azonban nem tették hozzá, hogy ebbe nem számolták bele a kiemelt folyóiratok támogatását, amelyek 2013 óta külön keretből kapták a támogatásukat.

Ennek összege tavaly 457 millió forint volt, tavalyelőtt pedig 433, ami hozzáadódott a nyílt pályázatok keretéhez, így összesen mindkét évben 700 millió forint feletti összeg állt rendelkezésre. (Az eredeti közleményt az MTI is lehozta, természetesen változtatás nélkül – a szerk.) Ez a fajta támogatás teljesen eltűnt a rendszerből, így most a kiemelt folyóiratokat és az összes többieket együttesen kellene ugyanannyi pénzből támogatni, amennyi korábban csak a nem kiemelt folyóiratokra jutott.

A szépirodalmi kollégium keretéből például 85 millió forint jutott volna a folyóiratok támogatására, amelyből legfeljebb tíz nagyobb folyóirat éves megjelenését lehetne szűkösen megoldani, ennél azonban jóval több jelentős irodalmi folyóirat van.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »