Sieťes érkezőkkel szlovákosodik és erősödik a Most-Híd. Mi következik ebből a magyarok számára?

Öt, Sieťből távozó parlamenti képviselő hamarosan csatlakozhat a Most-Híd frakciójához. Bugárék ezzel az SNS-hez hasonlóan 15 mandátummal rendelkezhetnek. Az új igazolások a kormányon belüli erőviszonyokat is borítják. A fejleményeknek négy különböző olvasata is van. Íme:

 

1. A Most-Híd számára

 

Bugárék óriási biznisz- és zsarolási lehetőséghez jutottal. A közlekedésügyi minisztérium az EU-s pénzekkel leginkább kitömött tárca, melynek (a politikai kockázat miatt) még akár az irányítását sem kell feltétlenül magukra vállalniuk. A legfontosabb, hogy a kormánytöbbség stabilitásáért cserébe a  „lehetőségekből”ezentúl a párt is részesüljön.

 

2. A Sieťből távozók számára

 

Teljesen azért a Most-Híd sem érezheti zsebében a dolgot, ugyanis ha Bugárék túl magas lóról túl sokat kérnek a befogadásért cserébe, Hrnčiar és társai mandátumaikat megpróbálhatják egyenesen Ficonál „hasznosítani.“

 

3. Az MKP számára

 

A Most-Híd ellenfeleinek nincs más dolguk, mint rámutatni a párt magyar jellegének további hígulására. Ha pedig csakúgy, mint eddig, a magyar szempontból felmutatható eredményeket a későbbiekben is nagyítóval fog kelleni keresni, a politikai bizniszelés pedig növekedni fog, az akár Bugárék vesztét is okozhatja.

 

4. A felvidéki magyarság számára

 

Mint ismert, papíron a Most-Hídnak három fő prioritása van. Ezek a jogállam, a regionális különbségek csökkentése és a kisebbségi ügyek. Az első száz nap eredménytelenségéhez képest a közlekedésügyi tárca megkaparintása nagyot dobhat a lehetőségek tárházán.

 

Bugárék ugyanakkor valójában már mostani kormányra lépésükkor is feltételként szabták, hogy államtitkáruk, (a befolyását tekintve egyébként épp ezen a héten beárazott) Érsek Árpád a gyorsforgalmi utak jogkörét is megkapja. Annak érdekében, hogy a tervezett 2020-hoz képest (valójában inkább 2022) felgyorsíthassák az R7-es építésének beindítását. Bugár a keddi sajtótájékoztatón beismerte, hogy a koalíciós szerződésnek ez a határozata lényegében nincs betartva, Roman Brecelyt pedig a mai napig nem nagyon érdekelte a helyzet orvoslása.

 

“Az erőviszonyok megváltozása jelent valamit. Ha a prioritások között mi is megtaláljuk a számításainkat, lényegében szinte mindegy, ki valósítja meg azokat“

 

fogalmazott Bugár a sajtótájékoztatón.

 

Mint látjuk, öt rebellis képviselő vargabetűje komoly mozgásokat indított be. Jó lesz, ha közben a felvidéki magyarság érdekeit sem veszítjük szem elől.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: SME


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »