Sértegette a török elnököt, őrizetbe vették

Őrizetbe vette Ebru Umar holland újságírónőt Kusadasiban található lakásán szombat este a török rendőrség, mert Twitter-üzeneteivel sértegette Recep Tayyip Erdogan elnököt – jelentette vasárnap a BBC Türkce, a brit közszolgálati adó török kiadása.

„Az ajtóm előtt a rendőrség, nem vicc” – osztotta meg lakásából az újságíró Twitter-fiókján a hatóság érkezését konstatálva. Később azt írta, hogy kórházba viszik orvosi kivizsgálásra, mielőtt ügyészek elé állítanák.

Az MTI szerint a török származású holland publicista nemrégiben a török államfőt súlyosan becsmérlő cikket is írt. A rotterdami török főkonzulátus a minap körüzenetében arra kérte Hollandiában élő állampolgárait, hogy jelentsék, ha Erdogant sértő megnyilvánulásokat találnak a közösségi oldalakon. A külképviselet később „félreértésnek” minősítette az esetet. Umar írásában úgy fogalmazott: akik támogatják a török konzulátus felhívását, olyan besúgók, mint a nácik. „Erdogan szultán a Török Köztársaság 1923-as megalapításától mostanáig a leginkább megalomán diktátor” – írta az újságíró.

A holland külügyminisztérium, valamint Hollandia ankarai nagykövetsége jelezte, hogy fokozott figyelemmel kísérik az ügy fejleményeit és folyamatosan kapcsolatban állnak az újságírónővel. Hollandia izmiri tiszteletbeli konzulátusa ügyvédet bocsátott a nő jogi védelmére.

A holland politikai pártok és a Holland Újságírók Szövetsége (NVJ) elítélte az Umarral történteket. Az NVJ főtitkára, Thomas Bruning aggodalmat keltőnek nevezte a törökországi sajtó- és véleménynyilvánítási szabadságra nehezedő nyomást. „Törökország mindenre képes, jelenleg csak a politikai nyomás és a médiaérdeklődés a fegyverünk” – tette hozzá Bruning. Umart várhatóan még vasárnap bíróság elé állítják.

Amióta 2014 augusztusában Erdogant Törökország államfőjévé választották, megsokszorozódtak a hasonló indíttatású őrizetbe vételek. Megfigyelők szerint az ország tekintélyelvű rendszer felé sodródik. Az eltelt több mint másfél évben mintegy 2000 ilyen bírósági eljárás indult Törökországban, sokszor színészek, újságírók, illetve civilek ellen.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »