Senki sem adott be menedékkérelmet a vasárnap Horgosra érkezettek közül

Senki sem adott be menedékkérelmet a vasárnap a horgosi határátkelőhelyhez érkezett 130 migráns közül – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. Bakondi Györgyöt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy péntek délután 300-400, főleg afganisztáni és pakisztáni migráns indult útnak Belgrádból a magyar határ felé gyalog, közülük 130-an értek el a horgosi határátkelőhöz vasárnap.

A bevándorlók vasárnap azt mondták az M1 tudósítójának: azért jönnek, hogy a határzár és a szigorú szabály ellen tiltakozzanak, 3-4 napig akarnak majd éhségsztrájkolni a magyar határnál.

A belbiztonsági főtanácsadó azt mondta: ahhoz, hogy nem adtak be menedékkérelmet, köze lehet annak is, hogy a határátkelőhelyen egy a migránsok által felállított rend szerint tartanak sorrendet. Eszerint az egyedülálló férfiak csak a családok, idősek, betegek után következnek, és a vasárnap érkezett 130 ember mind egyedülálló férfi.

Bakondi György megjegyezte: sok esetben nem is a migránsok, hanem különféle “civil szervezetek” szervezik az ilyen megmozdulásokat, amelyekhez beragasztják a bevándorlók száját, angol nyelvű feliratokkal látják el őket. Az biztos, hogy nyomásgyakorlást kísérelnek meg a magyar határon, hogy a magyar kormány és hatóságok ettől “megrettenjenek és ijedtükben mindenkit elengedjenek” Ausztria felé – fogalmazott. Erre nem fog sor kerülni – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy a Horgoson feltorlódott mintegy kétezres tömeg megkísérelhet-e áttörni a határon, a belbiztonsági főtanácsadó azt mondta: nem kíván találgatni, a vasárnap érkezett 130 ember egyelőre békésen ül, elkülönülve a többi migránstól.

Hétfőn 0 és 6 óra között csak a Bács-Kiskun megyei szakaszon 166 tiltott határátlépés kísérlet történt, tehát a nyomás nem csökken a magyar-szerb határon – fűzte hozzá.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »