Semmi tisztelet nincs a brazil szurkolókban

Semmi tisztelet nincs a brazil szurkolókban

Egy új, de annál sajnálatosabb dologgal szembesülhetünk nap mint nap a riói olimpián. A hazai szurkolók cseppet sem tisztelik más nemzet sportolóit, főleg akkor, ha brazil versenyző az ellenfelük. Nem egyszer volt rá példa, hogy ha kell, sportszerűtlen eszközökkel segítik honfitársukat a győzelem felé vezető úton.

Sokan sok helyen elmondták már, hogy rengeteg a gond a riói olimpiával, ám ezt a ragyogó sportteljesítmények ideig-óráig képesek eltakarni vagy legalább elhomályosítani. Ám van olyan eset, ami az eredményt is befolyásolja: például a brazil szurkolók viselkedése.

Az olyan sportágaktól, mint a tenisz, egyszerűen idegen az ellenfél kigúnyolása, kikészítése idegileg. Ez a most zajló riói olimpián teljesen idegen fogalommá vált, ugyanis a hazai szurkolók olyan nemtelen eszközzel segítették honfitársaikat, vagy ha ők nem voltak, akkor a kiválasztott kedvenceiket, hogy az példa nélküli a fehér sportban. Legjobb példa Rafael Nadal esete, aki kétszer is megtapasztalta, milyen érzés abszolút sportszerűtlen légkörben pályára lépni és teniszezni. A férfi egyes negyeddöntőjében a hazaiak kedvencével, Tomáz Beluccival játszott, és már a bevonuláskor pszichikai terror alá helyezte őt a közönség, percekig nem volt hajlandó csendben maradni a brazil bevonulását követően, így Nadal ott várakozott a bejáratnál, majd minden egyes labdamenet után elképzelhetetlen hosszú ideig kellett könyörögnie a székbírónak, mire a játékot folytatni tudták.

Rafael Nadalt nagyon zavarta a közönség viselkedése

Ám amíg Nadal esetében azért győzött az igazság, és a spanyol végül nagy nehezen legyőzte ellenfelét, addig a brazil drukkerek sportszerűtlensége jelentősen befolyásolta a férfi rúdugrás végeredményét. Történt ugyanis, hogy egy fenomenális verseny végéhez közeledve már csak két ugró között dőlhetett el az aranyért folyó csata: a címvédő, világrekorder francia Renaud Lavillenie és a hazai Thiago Braz de Silva között. A brazil sportoló – aki tavaly a selejtezőben elvérzett már a világbajnokságon – hatalmas meglepetésre átjutott a 6,03 méter felett, így a franciának fel kellett tetetnie a lécet 6,08 méterre.  Lavillenie készülődését, koncentrálását minden módon zavarták a brazilok, és amikor leesett a léc, olyan hangrobbanás rázta meg az Olimpiai Stadiont, amire tán még sosem volt példa.

A francia nem bírta idegileg a szurkolók sportszerűtlenségét, előbb lefelé fordított hüvelykujjal reagált az egészre, majd a verseny végén az 1936-os, náci Németországban rendezett olimpia közönségéhez hasonlította a riói publikumot, míg magát az akkori játékok színes bőrű csillagával, Jesse Owensszel állította párhuzamba.

Renaud Lavillenie egyértelműen a brazil szurkolók sportszerűtlensége miatt került hátrányos helyzetbe férfi rúdugrásban

– Nagyon csalódott vagyok, nem volt fair, amit a nézők csináltak. Máshol megtisztelnek minket azzal, hogy segítenek a koncentrálásban, biztatnak minket, ám itt az ellenfél tiszteletéről szó sem volt. Szerintem utoljára akkor láttunk ilyesmit atlétikaverseny, amikor Jesse Owens az 1936-os olimpián futott. Rettenetes, hogy ilyen a publikum egy olimpián – kelt ki magából a Canal+ televíziónak nyilatkozva.

Amikor kicsit lehiggadt, és meglátta, mennyien találták ellenszenvesnek a nyilatkozatát, a 29 éves világcsúcstartó mindenkitől bocsánatot kért a Twitteren.

– Elnézést kérek ezért a rossz összehasonlításért. Hirtelen felindulásból szaladt ki a számon, nem volt helyénvaló. Mindenkitől bocsánatot kérek – írta ki közösségi oldalára Lavillenie.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »