Semjén Zsolt minden lényeges kérdésben egyetért a Hit Gyülekezetével

Semjén Zsolt minden lényeges kérdésben egyetért a Hit Gyülekezetével

Előadást tartott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Hit Gyülekezete teológiai főiskoláján, a Szent Pál Akadémián – ezzel maga az egyház büszkélkedett el pénteken. A Hit Gyülekezetének közleménye szerint Semjén azt mondta: „Nagyszerű, hogy úgy vagyunk itt együtt, hogy egyikünk sem adott fel semmit. Mindegyikünk azt mondja, amit mindig is mondott, és kiderült, hogy az értékeink, a felfogásunk sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondoltuk volna, sőt, minden lényeges kérdésben ugyanazt gondoljuk”. A miniszterelnök helyettese arról is beszélt, az állam és az egyház szétválasztása helyes, hiszen az állam nyilvánvalóan nem illetékes teológiai kérdésekben. Ugyanakkor úgy vélte, az államnak és az egyháznak az elválasztásából nem következhet az egyház és a társadalom elválasztása. 

Az egykoron az SZDSZ-hez közelálló Hit Gyülekezetének viszonya nem volt mindig ennyire szívélyes a KDNP-s Semjén Zsolttal, de a Fidesszel sem. Még 2002-ben a gyülekezet vezető lelkésze, Németh Sándor által alapított Hetek nevű lap arról írt: „a Fidesz–MDF választási szövetség egyik fontos eleme a Hit Gyülekezete iránti gyűlölet”. Ugyanebben a cikkben idézték – az akkor még egyházügyi államtitkárként dolgozó – Semjén szavait, aki akkor arról beszélt, mindenképpen szükség lenne olyan vallásügyi törvényre, amely „egyszer és mindenkorra kizárja az egyház kategóriából a destruktív, üzleti vállalkozást folytató, társadalom- és családellenes álegyházakat”. Kövér Lászlótól pedig az alábbi idézetre emlékeztettek: „a Hit Gyülekezete azon körbe tartozik, amiről sok jót nem tudok önöknek elmondani (…) megítélésem szerint társadalomellenes, közösségellenes és családellenes”. 

A Hit Gyülekezete és a kormánypártok kapcsolata végül akkor jutott nyugvópontra, mikor 2011-ben az az Országgyűlés által megszavazott új egyházügyi törvény a vallási közösséget is az elismert egyházak között említette.

http://mno.hu/

Tavaly decemberben egyébként nagy sajtóvisszhangot váltott ki a Németh Sándorról – aki egyben az ATV tulajdonosa is – készült fotó, amelyen a kormányhoz közel álló Andy Vajna filmügyi biztossal ebédel. „Vidám hangulatú beszélgetés volt ez, mondhatnám polgári csevej, semmilyen előre meghatározott témánk nem volt” – nyilatkozta Németh a találkozóról a Magyar Narancsnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »