Semjén: Van olyan népcsoport, „akik életükbe’ egy fillér adót nem fizettek”

Semjén: Van olyan népcsoport, „akik életükbe’ egy fillér adót nem fizettek”

Olyan népcsoportot, majd csoportokat emlegetett a miniszterelnök-helyettes, akik „életükben egy fillér adót nem fizettek”. Az Együtt a nyilatkozat tisztázását követeli, Kósa Lajos pedig nyelvbotlást emleget.

Semjén Zsolt a Hír Televíziónak beszélt arról, hogy figyelembe veszik a kritikákat a külhoni magyarok szavazati jogával kapcsolatban, de nem változtatnak rajta.

„Van egy olyan állítás – ugye ez is még a Gyurcsányra megy vissza –, hogy aki nem Magyarországon fizet adót, az ne szólhasson bele a magyar politikába, tehát magyarul ne legyen szavazati joga. Hát ez egy ritka nagy baromság. Ugyanis ebből az következne, hogy pc módon fogalmazva tudnék olyan népcsoportot mondani, vagy pontosabban olyan csoportokat Magyarországon, akik életükbe egy fillér adót nem fizettek. Mégis abszurd lenne azt mondani, hogy ne legyen szavazati joguk. Tehát az adófizetés és a szavazati jog nem függ össze. Minden magyarnak született joga van arra, hogy magyar állampolgár legyen, és az állampolgárság és a szavazati jog egymástól elválaszthatatlan” – fogalmazott.

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke később közleményben közölte: „Semjén Zsolt azonnal és nyilvánosan tisztázza, hogy melyik népcsoportra gondolt, aki szerinte egy fillér adót sem fizet. Az Együtt álláspontja szerint magyar cigány honfitársainkra, ezért le kell mondania posztjáról”.

Hírdetés

Szigetvári hozzátette, elfogadhatatlan, hogy Magyarország miniszterelnök-helyettese ilyen módon megbélyegezzen egy népcsoportot, egy egész közösséget. „Mindemellett tájékoztatásul jelezzük Semjén Zsoltnak, hogy mindenki fizet adót. Van, aki osztalékadót, van, aki szja-t, és van, aki áfát. Márpedig sok magyar szegény, közöttük sok magyar, szegény sorsú cigány ember a Fidesz kormányzása óta több adót, több áfát és több szja-t fizet, akár a 27 százalék, akár pedig a minimálbér szja-mentességének eltörlése miatt” – fogalmazott.

http://mno.hu/

Kósa Lajos szerint azonban mindez nyelvbotlás volt a miniszterelnök-helyettestől, úgy véli, az egyetemistákra és a háztartásbeliekre gondolhatott Semjén Zsolt.

„Például, aki 18 éves korában leérettségizett és utána tanul a felsőoktatási intézményekben, az nem fizet adót, de mégis szavaz, nagyon helyesen. Van olyan ember, aki úgy éli le az életét, hogy olyan munkát végez, ami nem tartozik az adófizetői körbe, például a háztartásbeli munkát végzők ilyenek, az egy csoportja a társadalomnak, mégis nagyon helyesen van választójoguk. És akkor nagyon hosszan lehetne sorolni azt, hogy kik azok, akik egyébként nagyon helyesen választójoggal rendelkeznek. És Semjén Zsolt pontosította magát, mert nem népcsoportot, hanem csoportot mondott” – jelentette ki a frakcióvezető. (Mindez persze nem válasz arra a fenti felvetésre, miszerint mindenki fizet adót, aki beteszi a lábát egy boltba. – a szerk.)


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »