Semjén: Ince pápának múlhatatlan érdemei vannak az iszlám hódítás megállításában

Semjén: Ince pápának múlhatatlan érdemei vannak az iszlám hódítás megállításában

Ince pápának Magyarország török megszállás alóli felszabadításában és az iszlám hódítás megállításában volt kiemelkedő szerepe.

A miniszterelnök-helyettes pénteken a főváros I. kerületében beszélt erről, amikor Buda 1686-os visszahódításának alkalmából megemlékezést tartottak és megkoszorúzták a pápa egész alakos szobrát.

Semjén Zsolt felidézte a történelmi előzményeket és kitért az 1456-os nándorfehérvári diadalra, amely – emelte ki – azért következhetett be, mert a nemzet egységes volt, le tudták verni a törököt, meg tudták védeni Európát, meg tudták állítani az iszlám hódítást.

Ez a nemzeti egység már nem volt elmondható 1526-ban, a mohácsi vésznél, amikor a kiállítható keresztény sereg harmada ment csupán a királlyal a mohácsi síkra. Nem volt egységes az ország és gyenge kezű volt a király is – idézte fel.

1541-ben Buda elvesztése következett, aminek örökre szóló tanulsága van – emelte ki Semjén Zsolt, aki kitért arra, hogy a nép felét a török hódítás alatt kiirtották, az országot romba döntötték, és Magyarország a Mohács előtti nagyságát, erejét, már nem tudta visszaszerezni.

Megmaradásunk annak köszönhető, hogy sikerült visszafoglalni a török hódítóktól Budát – hangsúlyozta a kormányfő helyettese. Kiemelte: akkor volt egy nagy pápa, aki felrázta Európa keresztény lelkiismeretét, pénzt és segítséget küldött a magyaroknak. Ince pápa ki merte mondani, a keresztény Magyarországnak küldetése ellenállni az iszlám hódításnak, a török megszállásnak, hogy azok lehessünk, akik vagyunk, keresztény magyarok és keresztény európaiak – fogalmazott. Hozzáfűzte: azt kívánja, hogy Ince pápa példája meghallgatásra találjon a magyarok szívében és Európa fülében.

A Budavári Önkormányzat tizennegyedszer rendezi meg a Magyar nyelv és könyv ünnepét péntektől vasárnapig. Az ünnepségsorozat első napján hagyományőrzők által kísért menet indult az 1686-os emlékparkból. Az eseménysorozatot délután Czakó Gábor Kossuth-díjas író nyitja meg.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »